DESKA TÝDNE: Pouťoví vyvolavači Xiu Xiu znovu útočí – a znovu klamou tělem

13. únor 2019

„Your brother was the first boy inside of you.“ Jamie Stewart a jeho spoluhráči z experimentálních Xiu Xiu se s tím nikdy nepárali. Jejich hudba je od samého počátku vypjatá, expresivní a nervní. Více než o drama a exploataci zde však jde o apel anebo vymítání toho zlého v nás. Leccos vystihuje už Stewartův vokál – jakoby panický a raněný, ale přece tak suverénní. A podobně působí též někdy až nesouvisle vrstvené verše. 

I na novém řadovém albu Girl with Basket of Fruit střídají Xiu Xiu nepříjemné hlukové polohy s konejšivými baladami. Dlouho se zdá, že si kapela na posluchačích testuje různé jedy, kterými infikovala vábně vyhlížející ovoce v titulním košíku. Jablka z něj jako by vyrostla na stromě, který pořádně hnojil Scott Walker a jehož jiné výhonky zplodily třeba sofistikovaného pošuka Craiga Clouseho, který vystupuje jako Shit & Shine.

Jinými slovy, Girl with Basket of Fruit nabízí jak temná, disharmonická zaříkání (intenzivní Mary Turner Mary Turner vyprávějící příběh o brutálně zlynčované černošské ženě), tak zábavnou melodickou klauniádu (Pumpkin Attack on Mommy and Daddy). A pak se kapela ponoří do baladické The Wrong Thing a všechno je zase jinak.

Xiu Xiu i tentokrát naprosto precizně vyvažují osobní akcent, který může připomenout třeba Carlu Bozulich, s nervním a časově nezařaditelným hlukovým rejem. Na prostou pouťovou zábavu je v hudbě Xiu Xiu málo rtěnky a moc střev, na horor zase příliš nejednoznačností. Ale je to právě kombinace toho všeho, co z kapely dělá už dobrých sedmnáct let nejen nezaměnitelnou, ale hlavně naprosto neodolatelnou atrakci. Kdyby hrál Jamie Stewart americký fotbal, tak by během hymny na hřišti neklečel, ale zaléval trávu krví. Aneb jak zpívá v apelativní skladbě Mary Turner Mary Turner: „Fuck your guns / Fuck your war / Fuck your truck / Fuck your flag!“

Který host na desce pomáhá vyšponovat emoce? A spolupráce s kým nejlépe vystihuje vzdálené póly ve tvorbě Xiu Xiu? Je hudba téhle kalifornské kapely jen vtip? A jaký? Poslechněte si recenzi desky týdne.

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.