Deska týdne: Real Estate sní za bílého dne. Místo spánku ale vzbuzují chuť žít

23. březen 2017

Američtí Real Estate vydali svou první desku bez původního kytaristy Matta Mondanileho. Místo markantních změn se na ní ale dočkáváme další várky upřímných kytarových písniček, které evokují nostalgii i radost. Pětice veselých snílků na In Mind potvrzuje pověst jedné z nejspolehlivějších indierockových skupin současnosti.

Kapela z New Jersey na čtvrté desce In Mind definitivně stvrzuje význam svého názvu. Pojem Real Estate, tedy nemovitost, přesně vystihuje kariéru této party milovníků šedesátých let. Nikam se neženou, nikoho nekopírují a nehledají zbytečné způsoby, jak výrazně přestavět svůj zvuk. Místo toho sebevědomě setrvávají tam, kde už to dobře znají – v poloze jemných přímočarých melodií zabalených do sofistikovaného zvuku kytar a sametového vokálu zpěváka Martina Courtneyho.

Dá se namítnout, že skupina zůstává jednotvárná a jakákoliv forma novátorství ji vlastně moc nezajímá. Přestože se na In Mind nepouští do pokořování nových horizontů, ale spíš nadále vychází ze stejných osvědčených archetypů, narazíme na několik novinek. Tou nejmarkantnější je bezesporu absence kytaristy Matta Mondanileho, který se v současnosti věnuje formaci Ducktails. Ačkoliv nikdy nepsal většinu písní Real Estate, jeho osobitý kytarový zvuk hrál důležitou roli po boku medového hlasu frontmana Courtneyho. Na postu hlavního kytaristy ho nahradil Julian Lynch, který se podílel už na předešlém albu Atlas. Markantní trhlina v sestavě ovšem nijak nenarušuje plynulost a konzistentnost diskografie.

Kolekce jedenáctí melancholických písní vyznívá jako snění za bílého dne. Svou pohodovou a uvolněnou atmosférou však namísto spánku vzbuzuje chuť žít. Úvodní hopsavý singl Darling doprovázený decentními syntezátory doslova vítá vycházející slunce a vyvolává příjemně sentimentální pocit. Přestože nová deska hraje na strunu nostalgie, ani jednou Real Estate nesklouznou ke kýči. Bezstarostný feeling nahrávky prohlubují i jemné samply bicích v baladě Time, které mimochodem znějí jako vystřižené ze sólové produkce Damona Albarna.

Pětice kamarádů z New Jersey s nevídanou lehkostí servíruje další nové písničky, což potvrzuje i samotný název jedné z nejpříjemnějších písní Serve the Song zakončené více než minutou a půl vybrnkávání kytar. Ostatně sám Martin Courtney v rozhovorech potvrzuje, že za své přirozené prostředí považuje kytarový pop. „Těší mě, že o nás lidi mluví jako o kytarové kapele. Hrajeme muziku, kterou jsme měli rádi už jako dětí, a je to super pocit,” upřesňuje frontman.

Real Estate – In Mind

Asi málokoho překvapí, že se fanoušci u nových Real Estate nedočkali zásadního převratu, ale jen drobných změn. Kapela utvrzuje v tom, že je na ni spoleh a nemá cenu dramaticky přebudovávat něco, co stále výtečně funguje. Ačkoliv pomyslná krajina okolo nemovitosti jménem Real Estate zůstává téměř neměnná, i po osmi letech na scéně kvete přepestře a posluchače zve, aby ji znovu bez předsudků prozkoumali.

Real Estate – In Mind (Domino, 2017)
Hodnocení: 80 %

autor: Vojtěch Tkáč
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.