Deska týdne: Retrofuturističtí Die Alten Maschinen žijí v minulosti

17. prosinec 2014

Projekt Die Alten Maschinen o sobě mluví jako o kyberkapele a není to jen nějaký laciný mediální trik. Ačkoliv existují už více než pět let, potkala se ústřední dvojice – tedy pardubický syntezátorový guru Moimir Papalescu (Vanessa, Magnetik) a kanadský zpěvák Leon Stevenson (The Extras) – v reálném světě poprvé teprve na začátku listopadu, kdy s finanční pomocí fanoušků uspořádali dva premiérové koncerty skupiny. Die Alten Maschinen navíc rádi pracují s motivy technologické revoluce, a tak je modus jejich existence skutečně všechno, jen ne obyčejný.

Die Alten Maschinen čerpají z romantiky časů, kdy se ještě věřilo, že lidstvo zachrání technologický pokrok. V jejich skladbách tak nechybí láska k robotům a budoucnost zde má pochromovaný povrch utopie. Pokud oloupete z jejich nejnovějšího počinu Change všechny mytologické slupky, zůstane vám osmdesátkový synth pop odkazující na Kraftwerk, New Order nebo Depeche Mode. Rytmy jsou záměrně rockově primitivní a refrény popově klenuté. Nikde žádná ironie, melancholie nebo meta přístupy, tak typické pro současnou elektroniku.

Change je dokonale retrofuturistická deska a posluchač se u ní zcela propadne do osmdesátek, kdy věci ještě nebyly tak komplikované, jako jsou dnes. V tom novinka Mašin nijak nevybočuje z linie projektů Moimira Papalescu mimo Vanessu. Ostatně když se do Change zaposloucháte pořádně, tak i zde najdete elektronické rockabilly à la Nihilists (Galvanized, Freddie's Always Ready) nebo atmosférické verneovské sci-fi elektro Magnetiků (We Need Oil). A Papalescu samozřejmě také neztratil svoji schopnost nahrát hit na první poslech (Albatross, Old Tin Can).

03274332.jpeg

Staré Mašiny Papalesca, Stevensona a jejich kumpánů operují na Change tak umanutě mimo náš čas i prostor, že těžko hledat nějaké smysluplné reference. Největší slast desky spočívá v odpojení od našeho světa, a také proto Mašiny fungují nejlépe zkonzumované jako celostní balíček – z CD nebo vinylu s příběhy v textech a grafikou Adolfa Lachmana v ruce. Velká škoda, že nekoncertují častěji!

Die Alten Maschinen – Change (X Production, 2014)Hodnocení: 70 %

Čtěte také: recenzi Pavla Zelinky:Change je na rozdíl od většiny Papalescovy diskografie albem, které je potřeba si pouštět k tělu postupně. Neoplývá skladbami, které fungují na první dobrou. Své kvality odhaluje posluchači spíše podprahově. Možná z toho důvodu bych s odstupem času desku hodnotil kladněji. Takto, i přes snahu o změnu i stále jedinečný koncept (+ obal), musím kolekci prohlásit pouze za mírný nadprůměr.“

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.