Deska týdne: Thurston Moore se s The Best Day minulosti nezbaví

28. říjen 2014

Oproti předešlým intimnějším akustickým nahrávkám má za sebou Thurston Moore na své v řadě čtvrté sólovce nově zformovanou kapelu – aktuální The Best Day uzavírá jednu životní etapu zakládajícího člena Sonic Youth a otevírá novou, kde má být šťastnější. Možná se vám ale bude trochu stýskat.

Hrdinové a hrdinka garáží Sonic Youth se dokázali udržet na pódiu přes třicet let, i přestože se na některých nahrávkách zdálo, že jim trochu dochází síly. Sedmadvacet z nich byli Kim Gordon a Thurston Moore manželský pár a postupem času vyrostli z americké hardcorepunkové scény 80. let až do celebrit současné populární kultury. Není proto divu, že se jejich rozvod a s ním i konec legendární kapely neobešel bez pozornosti velkých médií. Chtě nechtě se v této souvislosti mluvilo i o Moorově nové desce The Best Day.

Blackmetalová odbočka, nespočet různorodých releasů vydaných vlastním nákladem a eponymní debut s nově založenou kapelou Chelsea Light Moving, která typickou disharmonií kytarových linek chvílemi připomíná Sonic Youth (při poslechu skladby Lip inspirované hnutím Occupy se fanoušek asi neubrání vratké asociaci s Teenage Riot) – to všechno hyperaktivnímu hudebníkovi nestačí. Pořád mu zbývá čas, aby v barech po Londýně, kam se nedávno přestěhoval, dal dohromady bývalé spoluhráče ze Sonic Youth – bubeníka Stevea Shelleyho – s basačkou Debbie Googe z My Bloody Valentine a nahrál s nimi sólovku. Tam, kde se Moore na poslední výborné desce Demolished Thoughts natáčené během rozchodu s Gordon utápí v melancholii, je novinka o poznání popovější a čerpá energii z nového prostředí.

03237894.jpeg

Dost možná je nepředstíraný entuziasmus právě její největší slabina. Udělat pozitivní desku není vůbec jednoduché. Moore se tady vyznává z věcí, které má rád a jsou mu blízké – třeba z lásky k magnetofonovým páskám (mimochodem sám vydává kazety na svém labelu Ecstatic Peace) nebo skladbou Germs Burn stvrzuje oddanost frontmanovi kalifornských pankáčů The Germs Darbymu Crashovi, který v roce 1980 spáchal sebevraždu. Jednu jejich cover verzi Moore nahrál už předtím s Chelsea.

Jeho další sólovka dostala s kapelou hutnější zvuk, ale zahodila jistou autenticitu – celkem pochopitelně jí totiž rezonují ozvěny posledních nahrávek Sonic Youth. Moore bude muset ještě hledat, aby jeho hudba nezněla jenom jako umělá náhražka za něco, co je už minulostí. Kim Gordon se to daří třeba s experimentálním noiseovým projektem Body/Head. The Best Day není špatná deska, rychle se ale oposlouchá a vy dost možná raději začnete nostalgicky oprašovat staré Sonicy.

Hodnocení: 65 %
Thurston Moore – The Best Day (Matador Records, 2014), 50 min.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.