Deska týdne: Warpaint a desetileté jubileum z fitness zátoky

20. leden 2014

Losangelský dívčí objev od začátku mate fanoušky výhružně znějícím názvem v kontrastu s laskavou story o načasování vzniku kapely na den svatého Valentýna. Kalifornská scéna si jméno Warpaint díky jejich intenzivnímu koncertování osvojila velmi rychle. Do Evropy si čtveřice našla cestu o pár let později, kolem roku 2009. Jemné melodie a zasněné vokály k nám dopluly díky EP Exquisite Corpse v produkci Johna Fruscianteho (čti frušantýho), kytaristy Red Hot Chili Peppers. Letos Emily, Theresa, Jenny Lee a Stella slaví dekádu na scéně.

Zatímco některé pomíjivé hvězdy americké indie scény po třech letech balily nástroje, sympaticky neuspěchané Warpaint v období 2004─2007 vymezují v podstatě jen tři skladby: Stars, Beetles a Elephants. S příchodem bubenice Stelly se uzavírá současná sestava kapely, přichází podpis smlouvy u londýnského labelu Rought Trade, benefiční cover song Bowieho Ashes to Ashes pro organizaci War Child i příprava první dlouhohrající desky. The Fool vychází na podzim 2010 asklízí nadšené hodnocení u recenzentů z magazínu NME i The Guardian, BBC Radio 1 zařazuje remix jejich skladby Shadows do rotace. Čtveřice putuje na pódia velkých festivalů jako Coachella, Bonnaroo či Glastonbury. Ve stejnou dobu vstupuje jejich hudba také do soundtracku mytického hororu Siren, jehož hodnocení se ale na rozdíl od soundtracku drží na samotném dnu.

Letošnímu jubileu předcházela lehce bizarní nahrávací pouť, která odstartovala složením nástrojů v bývalém dámském fitness studiu s názvem Zátoka. Po dohodě s vlastníkem prostoru, producentem noiserockerů Liars Tomem Billerem, se čtveřice z posilovny přesunula za akustikou do přilehlé chodby sousedící s rušným mexickým barem. Zatímco se dámy během nahrávání na moment otočily na kultovním festivalu SXSW, producent o studio přišel a zbytek se musel dotočit u známých doma. Výsledek teď vychází jako eponymní deska na labelu Rought Trade Records.

Jakým směrem vykročí Warpaint v přípravách letošní desky, jsme tušili už před třemi lety. Bude mít naprosto odlišný zvuk a bude něčím víc, než obyčejným rockem, věštila zpěvačka Emily v dávném rozhovoru pro NME. V den vydání desky už si v interview na webu The Fader vystačí kapelnice s adjektivy sexy, groovy a dancey. Stejně jako v případě dlouhohrajícího debutu i nyní putuje losangelská dívčí kytarovka do rubriky Deska týdne Radia Wave. Jak se Warpaint podaří navázat na tehdejší status objevu roku se dozvíte v recenzích našich redaktorů.

autor: Jakub Krásný
Spustit audio