Deska týdne: Young Fathers a schizofrenický rap

28. leden 2014

Na konci o 80. let se v Británii vedly velké debaty o tom, jestli se na ostrovech může uchytit hip hop a jestli to není jen specificky americká hudební forma. A pak přišli Massive Attack, Roots Manuva a po nich The Streets, M.I.A. nebo Ghostpoet a ukázali, že Britové umí tento žánr na výbornou, jen je prostě trochu jiný než ten, který do Evropy putuje přes oceán. Specificky ostrovní podoba rapu do sebe nasála místní vlivy od karibských soundů po rave kulturu a vzniklo něco zcela osobitého. Pokud chcete důkaz, že tato linie není přetržena, poslouchejte skotské Young Fathers, kteří po dvou EPčkách aktuálně vydávají dlouhohrající debut nazvaný Dead.

K tomu, aby vyčuhovali z davu, předurčují Young Fathers už třeba africké kořeny dvou ze tří členů kapely, které navíc nečekaně fúzují se skotskou lidovou tradicí. Do mixu si ještě přimyslete vlivy současné bass music, triphopové psychedelie nebo post-punku a dostanete futuristickou koláž složenou z digitálního šamanství a pouliční magie. Young Fathers to ale nejsou jen výstřední samply, mezi agresivním industriálním hlomozem se nečekaně skrývají refrény, které mají v singlových skladbách jako Low či Get Up podobu bezmála stadiónových chorálů.

Míchání hořkého a sladkého dává dohromady zvláštní mix, který posluchače zároveň odpuzuje a vítá. Jako pozitivní novinku vnímám, že na dlouhohrající desce opustili Young Fathers někdy trochu otravné lo-fi svých předchozích nahrávek Tape One a Tape Two. Přesto je na mixu pořád slyšet, že pohrdají současnými postupy při míchání rapu a místo hiphopového kickboxu zůstávají vězet v undergroundové psychedelii a to popové složce v jejich hudbě příliš nepomáhá. Další výtkou je, že desce – beztak hodně krátké – dojde v poslední třetině dech a skladby jako Mmmh Mmmh či Hangman postrádají výraznější nápad a jen probublají kolem uší.

Po slibných EPčkách se od Young Fathers čekal na dlouhohrajícím debutu úder přímo na solar a hlavně v první polovině jsme se jich několika skutečně dočkali. Hiphopové satori ve stylu Death Grips nebo Yeezuse to ale není, na to je trio z Edinburgu příliš mimo všechny žánrové potůčky i proudy. Pokud ale hledáte prvotřídní, divný britský hip hop, Young Fathers vás nezklamou.

Hodnocení: 80 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.