Deska týdne: Young Fathers loví v džungli popkultury

29. leden 2014

Nemáme pro to žádné pojmenování. Zkrátka jenom děláme to, co se nám zrovna zamlouvá a necháváme ostatní, aby to pojmenovali za nás. Skotská hip hopová kapela Young Fathers si s nezařaditelností své tvorby velké starosti nedělá, nezaštiťuje se žádným konceptem a postupuje velmi intuitivně. Členové připomínají domorodé bojovníky, kteří v nepřehledné džungli současné popkultury nahánějí všechno živé. Jejich základní strategie je prostá – plně se svěřit vlastnímu instinktu, nasát co nejvíc inspiračních zdrojů a doufat, že se je povede přetvořit v něco svébytného a zároveň smysluplného.

Odpověď na to, jestli tenhle postup funguje, nám debutová dlouhohrající deska Dead nedává – na to je příliš rozporuplná. Young Fathers se spoléhají na vlastní talent, který jim dovoluje kombinovat afrobeat s post punkem nebo rap s bezmála gospelovými momenty. Tahle nesoudržnost je ale zrádná – v jednom okamžiku může být neodolatelně přitažlivá, o chvíli později neskonale protivná. Dead je album do hloubky prostříhané a znovu sešité ze stejných kusů – je hypertextové, protkané odkazy na různé žánry, které jsou na sobě navzájem závislé. Kvůli tomu je ale prakticky nemožné poslouchat desku v předem určeném pořadí skladeb.

Young Fathers se při natáčení desky spoléhali na svoji intuici, posluchač ale intuitivně postupovat nemůže. Kvůli častým střihům a změnám nálad je totiž velmi snadné ztratit pozornost – album je plné nápadů, chybí mu ale vnitřní logika. Právě kvůli tomu si člověk začne už při druhém nebo třetím poslechu v hlavě vytvářet vlastní, zkrácenou verzi nahrávky. V té ideální by určitě nechyběla skladba Low s halekavým refrénem a euforickými beaty ani Just Another Bullet s niterným soulovým zpěvem. Dobře funguje i zamyšlený track War nebo skladba Am I Not Your Boy, ve které Young Fathers přetavují svůj šamanský hip hop do čistokrevného melodického popu s klenutým vícehlasým refrénem.

I přes všechny výtky je ale Dead album, které bude letos jenom těžko hledat srovnání – do takhle otevřeného boje s žánry se totiž pouští málokdo a málokomu se podaří vydestilovat ze svého snažení tolik překvapivých momentů. Berme zatím debutovou desku Young Fathers jako příslib do budoucna – pokud se Young Fathers podaří na případné druhé nahrávce zkrotit vlastní přelétavost, mohli by vyprodukovat desku, která nebude jenom nadprůměrná.

Hodnocení: 75 %
Young Fathers Dead (Big Dada / Anticon 2014) 34:34

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka