Dešťové zahrady a stromy, které nejsou fejk. S krajinářskou architektkou o její práci v Kanadě

29. květen 2024

Kateřina Dusová měla v Česku rozjetou slibnou kariéru v krajinářské architektuře. Ale pak se vydala radši do Kanady. A tam začala od začátku – jako zahradnice.

„Trošku jsem si sáhla na dno, bylo náročný přijít někam a stát se najednou dělníkem,“ vzpomíná krajinářská architektka na těžké začátky, když pracovala na údržbě zahrad jako zahradnice. Mělo to jednu výhodu, detailně se seznámila s rostlinami. „V Kanadě jsem se setkala i se zahradními architekty, kteří o kytkách nevěděli nic. Třeba navrhli levanduli vysázet v hlubokém temném stínu,“ říká.

Pak se ke krajinářské a zahradní architektuře zase vrátila. Navrhovala „multimilionové zahrady pro multimilionové vily“ u architekta Paula Sanghy, nyní pracuje ve studiu Landscape Connect Architecture ve Vancouveru, kde navrhuje park nebo zahradu komunitního centra.

Mluvili jsme o tom, jak se ve Vancouveru sázejí stromy, aby mohly dlouho a zdravě růst a jak se zadržuje déšť v takzvaných dešťových zahradách. O tom, co se učí od původních obyvatel a jak se Vancouveru připravují na to, že by stoupla hladina oceánu. A také o konferenci krajinářských architektů Urbanscapes, na kterou Kateřina přijela.

Děláme si z toho trochu školu v přírodě a jsme pořád venku. O životě ve Vancouveru mezi horami a oceánem s krajinářskou architektkou Kateřinou Dusovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.