Děti v příbězích vyhledávají nepříjemné nebo divné situace. Nevyhýbejte se tomu a buďte jim průvodci

18. listopad 2020

Knihkupectví a knihovny jsou plné publikací, knížek, časopisů, leporel a komiksů pro děti, od nejjednodušších obrázkových hříček až po multimediální interaktivní knihy, jejichž příběhy jsou doplněné celou další produkcí – od hraček přes seriály a filmy až po reklamní oblečení. Jaké knihy kupují a jaké příběhy čtou mámy Tereza a Míša, které si do dalšího dílu konverzačních Houpaček pozvala Martina Poliaková?

Knihy musí v prvé řadě bavit děti, neméně podstatné je ale i to, aby u nich chtěli trávit čas také rodiče. Děti si často oblíbí pár příběhů, které točí stále dokola, a takové příběhy výrazně ovlivňují kvalitu společného času, který s rodiči tráví.

Přeskakuje Tereza a Míša v příbězích pasáže, které se jim nelíbí? „Já se snažím příběhy, které mi nevyhovují, prostě nečíst. Skončí v horních patrech knihovny,“ popisuje Míša způsob, jak se snaží předejít opakované četbě oblíbených příběhů, které už ji nebaví. Vynechávat části příběhů je podle ní naopak ošemetné, protože často není jediná, kdo příběh čte, a úpravy jí neprojdou.

dítě, holčička, kniha, knížka, čtení, pohádky

„Hodně v sobě řeším, zda u starých pohádek, které byly v českém prostředí textově petrifikované v 19. století, vynechávat násilné scény. Jejich současné moderní zpracování většinou tyto scény vynechává, třeba uřezané prsty v Popelce, ale mám za to, že tyto příběhy mají v našich životech důležitou úlohu a skrz ně si děti mohou prožít nějaké emoce, které nemusí zažívat v reálném světě,“ vznáší otázku ohledně násilí v příbězích pro děti Tereza.

Míša potvrzuje, že se tomu nevyhýbají ani moderní pohádky a je dobré být při tom dítěti průvodcem. „Podle mě momenty, které jsou divné nebo nepříjemné, emočně výrazné, děti přitahují a je dobré jim je nezatajovat, a když si je vyberou, tak jim je přečíst.“

Obě mámy se pozitivně staví k půjčování knih v knihovnách, tedy hned, jak to dovolí zdravotní a bezpečnostní situace. Míša chodí s dětmi pro knihy do Bibliobusu, který jednou za čtrnáct dní staví v její čtvrti. Je to pro ni příjemná změna, protože nemusí číst to samé a zejména to ušetří rodinný rozpočet.

Jaké z rozmanité nabídky knížek na trhu Míša a Tereza kupují svým dětem? Používají multimediální knihy nebo poslouchají s dětmi audioknihy? Poslechněte si v novém dílu Houpaček a třeba získáte nějaké užitečné tipy pod stromeček.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.