Detroitské Echo Jardy Petříka s novým albem Moodymanna

První únorové Echo se vypravilo do Detroitu. Rubrika 3 in 1 představila nové, eponymní album Moodymanna, které vyšlo na jeho vlastním labelu KDJ v lednu letošního roku. Kenneth Dixon Jr. na něm prezentuje to, co umí nejlíp. Deep house s duší aneb houpavou rytmiku s nespočtem vokálních i melodických samplů s patrnými odkazy k funku i jazzu, to vše ale s nezbytnou porcí vtipu a ironie. Skvělým příkladem je například dialog ve skvělém tracku No a především pak jednotlivá intra mezi skladbami.

Detroitský zvuk ovládl celé pondělní Echo, od elektra přes house až po techno. Úvod byl ve znamení skvělého loňského návratu Dopplereffekt na scénu v podobě ukázky Gene Silencing ze skvělého EPčka Tetrahymena a následující dva tracky představily říjnovou dvojdiskovou kompilaci s všeříkajícím názvem In the Dark: Detroit Is Back. Prostor dostala dvě jména figurující na detroitské scéně už od 80. let. Jak Patrice Scott, tak Delano Smith začali s DJingem už v 80. letech, ale vlastní tracky začali produkovat až v poslední dekádě. Trpělivost se nicméně vyplatila, což potvrzují nejen představené skladby Cosmic Rituals a Inception Dub, ale především jejich vlastní releasy, které si vydávají především na svých labelech Sistrum Recordings, respektive Mixmode Recordings.

Moodymann - Lyk U Used 2 feat. Andrés from Mahogani Music on Vimeo.

Následovala kratší vzpomínka na projekt Drexciya prostřednictvím tracku Unknown Journey X ze čtvrtého a posledního dílu kompilace Journey Of The Deep Sea Dweller holandského labelu Clone Classic Cuts a potom opět návrat do horké současnosti v podobě tracku Blueskies Surprise z lednového dvanáctipalce Thea Parrishe. Ten figuroval i v další skladbě jakožto jeden ze členů čtyřčlenného projektu 3 Chairs, který kromě něj tvoří ještě Marcellus Pittman, Rick Wilhite a také Moodymann. Ze zatím posledního releasu Demigods dostala prostor ukázka 6 Mile.

Závěr Echa dal prostor i detroitskému technu, nejdříve jeho klidnější verzi od Jeffa Millse z loňského alba The Jungle Planet a pak i ostřejší odnoži od dalšího zavedeného jména na scéně, Robertu Hoodovi a jeho zatím poslednímu vinylu Eleven z prosince loňského roku. Z Detroitu se pak Echo přemístilo na evropský kontinent díky upoutávce na nadcházející rubriku 3in1, která představí lednové album Konstellaatio legendy Miky Vainia, tentokrát pod aliasem Ø.


Playlist Echa Jardy Petříka – 3. února 2014
Dopplereffekt – Gene Silencing [Tetrahymena] /Leisure System, 2013/
Patrice Scott – Cosmic Rituals [In The Dark: Detroit Is Back] /Still Music, 2013/
Delano Smith – Inception Dub [In The Dark: Detroit Is Back] /Still Music, 2013/
Drexciya – Unknown Journey X [Journey Of The Deep Sea Dweller IV] /Clone Classic Cuts, 2013/
Theo Parrish – Blueskies Surprise [71st & Exchange Used To Be] /Sound Signature, 2014/
3Chairs –6 Mile[Demigods] /Three Chairs, 2013/

Rubrika 3 in 1:
Moodymann – Moodymann /KDJ, 2014/
No
Iguessuneverbeenlonely
Freeki Muthafucka
Jeff Mills – Approaching Magnesium Towers [The Jungle Planet] /Axis, 2013/
Robert Hood – Alarm [Eleven] /M-Plant, 2013/
Ø – Metsän Sydän [Konstellaatio] /Sähkö Recordings, 2014/

Spustit audio