Diagnóza F: Deviantní socializace Kim Čong-una?

11. duben 2013

Jednou měsíčně přichází do Diagnózy F psychiatr a psychoterapeut Tomáš Rektor, aby komentoval aktuální dění a odpověděl na dotazy posluchačů. Tentokrát jsme si vzali na mušku možnosti a limity virtuálních terapeutů, fenomén Ornella, rodiče, kteří nechtějí pustit své děti do světa a deviantní socializaci severokorejského vůdce Kim Čong Una.

Tomáš Rektor vidí možnosti využití virtuálních terapeutů (tedy počítačových avatarů) v oblasti diagnostiky duševních nemocí nadějně. K možnosti, že by avataři do budoucna zcela nahradili člověka - terapeuta, se však staví skepticky. Mimo jiné proto, že by to znamenalo v tu chvíli zcela rezignovat na práci s nevědomými obsahy.

Při povídání o fenoménu Ornella a v té souvislosti i o dokumentu České televize Čtyři v tom, které umožňují nahlédnout za plentu intimity nastávajícího rodičovství a porodu, přicházíme na to, že hranice, ale i vlastní podoba intimity, se nám nějak mění. Dříve bylo běžné, když se děti šly podívat na mrtvého dědečka ve smrtelné posteli, když slyšely matku rodit jejich sourozence. Bylo to součástí rodinného života. Teď je nám někdy zatěžko vůbec uspořádat pohřební obřad a porod se stal medicínskou záležitostí - operací. Když ve filmu tečou lidem střeva, je to svým způsobem normální. Když zpěvačka při vystoupení odhalí prsní bradavku, je to pobuřující. V reality show lidé pláčí, berou se i rodí. Kdy postavíme reality show i na umírání? Kam až posuneme hranice intimity? A jak se svým intimním světem zacházíme? Až sem jsme se dostali při povídání o příběhu blonďaté modelky ze stránek bulvárů.

Třetí aktuální téma - situace v Severní Koreji. Kim Čong-un, asi třicetiletý mladík v čele totalitního režimu. Úkolem dospívajícího muže je utkat se se svým otcem a zvítězit. Nastoupit na jeho místo. Na jeho místo sice nastoupil, ale svého otce neporazil. A už vůbec se nemůže jakkoliv měřit se svým dědečkem. A tak pomyslně pobíhá, zběsile ukazuje všem svou novou „hračku“ (jadernou zbraň?) a křičí „tohle jsi, dědo neměl a já to mám!“ Jsou jeho výhrůžky o jaderném zbrojení skutečně výhružkami nebo jde jen o způsob, jak se utkat s mocnými předky? Mohl Kim Čong-un v průběhu svého vývoje získat a rozvíjet dovednost kritického myšlení a mít tedy vlastní názor na režim, ve kterém žije nebo je pod tak silným vlivem tamní propagandy, že to reálně ani nejde? A kdyby si svůj názor udělal a kdyby byl jiný než propaganda hlásá, nechali by ho generálové žít nebo by se prostě jednoho dne ztratil a na jeho místo by byl dosazen stejně vypadající, pár plastickými operacemi upravený a s propagandou lépe souznějící bratr, bratranec, někdo úplně jiný (dosaďte si podle libosti)? Neschvalujeme kroky, které podniká současný severokorejský vůdce. Jen nabízíme zamyšlení nad tím, jestli má vlastně možnost volby udělat cokoliv jiného…

02318426.jpeg

MUDr. Tomáš Rektor, psychiatr a psychoterapeut, absolvent výcviku v hlubinné terapii SUR, aktuálně v psychoanalytickém výcviku. Vedoucí týmu psychiatrů a psychologů působících v rámci zařízení TERAPIE.INFO.Dotazy do dubnového vydání Diagnózy F s MUDr. Tomášem Rektorem posílejte na adela.lichkova@rozhlas.cz nebo přes zprávu na www.facebook.com/DiagnozaF.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.