Diagnóza F: Drogový speciál

11. květen 2012

V pořadí třetí speciál Diagnózy F se bude věnovat drogám a závislostem.

Jistě, už jsme o závislostech párkrát mluvili. Např. s prim. MUDr. Petrem Popovem o alkoholismu, s MUDr. Dušanem Randákem o přílišném užívání léků, Mgr. Jindřich Vobořil, Pg.Dip. vyvracel ve vysílání mýty o drogách a Mgr. Štěpánka Čtrnáctá vyprávěla příběhy rodičů uživatelů drog.

Drogový speciál nabízí další tři úhly pohledu na fenomén, o němž se hodně mluví, ale někdy bez patřičných souvislostí a někdy poněkud povrchně. Pojďme se tedy podívat blíž na další tři témata z oblasti závislostí.

Drogový speciál (1): Dnešní závislosti, 17. 5. 2012, 20:00
V úvodním díle jsme zmapovali s psychiatrem MUDr. Vladimírem Kmochem z Kliniky adiktologie 1.LF a VFN UK v Praze současnou situaci na poli nelegálních drog. Spíše než o počtech uživatelů jsme si povídali o tom, jaké drogy se užívají a co se svými uživateli dělají. Bavili jsme se o příbězích lidí, které možná běžně potkáváte a ani byste do nich neřekli, že mají problém s drogami. Nejsou to ty klasické trosky na ulicích. Přesto berou – pervitin, subutex nebo metadon (subutex a metadon jsou substituční látky při opiátových závislostech).

02629277.jpeg

Drogový speciál (2): Závislost na internetu, 23. 5. 2012, 20:00
V druhém díle se ještě více podíváme mezi ty, do nichž byste problém se závislostí rozhodně neřekli. Na první pohled můžou vypadat normálně. Možná jen o trochu víc času tráví na internetu. S psychologem Mgr. Jaroslavem Vackem taktéž z Kliniky adiktologie 1.LF a VFN UK v Praze si budu povídat o lidech, kteří jsou závislí na internetu, resp. mají problém s návykovým chováním v souvislosti s tím, že tráví příliš mnoho času na síti. Jestli jste si právě sáhli do svědomí a říkáte si, že do této kategorie spadáte i vy, neměli byste si druhý díl Drogového speciálu nechat ujít. Mluvit budeme totiž nejen o tom, jak poznáte, že máte problém, ale také o tom, jak se ho můžete zbavit, popř. kde hledat pomoc.

Drogový speciál (3): Ženy a drogy, 31. 5. 2012, 20:00
Poslední díl Drogového speciálu nabídne další pohled na konkrétní skupinu uživatelů drog, resp. uživatelek. Jsou příběhy žen na drogách stejné jako mužů na drogách? Je postavení žen na drogové scéně rovnocenné? Proč ženy začínají brát drogy? A proč se na ně dívá společnost jinak než na muže, kteří berou? O ženách v mužském drogovém světě, o sexuálním zneužívání, o mateřství uživatelek drog, ale i o dokumentu Katka Heleny Třeštíkové, si budu povídat s psychoterapeutkou a ředitelkou Sananim o.s., PaedDr. Martinou Richterovou Těmínovou.

Připravovaný třídílný speciál Diagnózy F naváže na nejvýznamnější adiktologickou událost roku – AT konferenci, kterou pořádá Společnost pro návykové nemoci ČLS J. E. Purkyně a AT sekce Psychiatrické společnosti ČLS J. E. Purkyně ve dnech 13. – 16.5.2012 v Seči.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka