Diagnóza F: Hyperaktivní dítě

19. duben 2012

Vzhledem k tomu, jak často používáme některé odborné výrazy v běžné mluvě, může docházet k jejich zlidovění a jakoby pak ztrácely význam.

Slovem deprese bývá označován i běžný smutek, slovem krize jakákoliv náročnější situace. Pod pojmem hyperaktivní dítě si leckdo s úsměvem představí dítě, které je jen o trochu divočejší než ty ostatní. Je to opravdu tak úsměvné nebo je realita trochu jiná?

Děti s diagnózou ADHD (porucha pozornosti a hyperkinetická porucha) ve srovnání s ostatními dětmi víc zlobí. Jejich zlobení ale nelze vyřešit přísnější výchovou. Nejsou nevychované, jen jim určité části v mozku fungují trochu jinak.

Mít dítě s ADHD je zátěž pro celou rodinu. Zkuste si představit, že všechno tisíckrát opakujete, napomínáte ho bez většího úspěchu, pořád dokola kupujete ztracené školní pomůcky. Do toho vám řada zkušených dam v autobuse, s notnou moralistickou dikcí, vysvětluje, jak své dítě máte vychovávat, protože to evidentně děláte špatně. Může se to tak zdát. Vaše dítě zrovna běhá tryskovou rychlostí mezi cestujícími, nesrozumitelně mumlá nebo křičí a to poslední, čeho je teď schopné je – poslechnout vás.

Syndrom ADHD je z 80% dědičný. Zbylé případy zřejmě souvisí např. s nadužíváním alkoholu, tabáku, popř. psychoaktivních látek v těhotenství. Syndrom ADHD je nicméně velmi dobře léčitelný. Jen je potřeba zajít k vhodnému odborníkovi a poruchu diagnostikovat. Farmakoterapii je pak vhodné kombinovat s dalšími formami terapie a rehabilitace. A není na co čekat – doc. MUDr. Ivo Paclt doporučuje s léčbou začít už v předškolním věku.

Odkazy:
O ADHD (zdroj: Wikipedie)
Hyperkinetická porucha/ADHD v dospívání a dospělosti: diagnostika, klinický obraz a komorbidity (zdroj: www.neurologiepropraxi.cz)
Syndrom ADHD – jak poznat nemocné dítě a jak mu pomoci (zdroj: www.vylecit.cz)

Literatura:
Paclt, I. a kol: Hyperkinetická porucha a poruchy chování
Goetz, M., Uhlíková, P.: Porucha pozornosti s hyperaktivitou
Drtílkoví, I., Šerý, O.: Hyperkinetická porucha / ADHD

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.