Diagnóza F: Lidé s poruchami pozornosti selhávají i v běžných situacích

21. září 2017

Dříve se tvrdilo, že poruchy pozornosti, o nichž se hovoří většinou v souvislosti s dětskými pacienty, v dospělosti odeznívají. Podle psycholožky Lady Pourové se však spíše transformují a řada lidí s nimi má potíže i v dospělosti.

„Lidé, kteří ke mně chodí s tím, že asi mají poruchu pozornosti, u sebe vnímají například potíže s dokončováním úkolů, špatně spí, mají depresivní či úzkostné stavy, mají nesmírné výčitky a pocity neuvěřitelné neschopnosti,“ říká Lada Pourová v rozhovoru pro Diagnózu F. Popisované stavy se samozřejmě čas od času dějí každému z nás. Intenzita zapomínání, pozdních příchodů a podobných projevů je však u osob s poruchou pozornosti výrazně vyšší. Pokud měl člověk poruchu pozornosti (ADHD/ADD) diagnostikovanou už v dětství, může být doba tápání nad příčinami podobných selhávání v běžném životě o něco kratší.

Že jde skutečně o potíž, kterou není snadné zvládnout „jen“ za pomoci prostého zastavení se, relaxací či pečlivou prací se seznamy úkolů, dokládá i zkušenost Lady Pourové. „Představte si, že si jdete do obýváku pro tužku, protože si chcete sepsat nákup. Najdete tužku, ale vedle ní leží kniha. V tu chvíli vás napadne, že jste si ji vlastně chtěli přečíst. Na třetí straně knihy se třeba píše, že paní hodila prádlo do pračky. Uvědomíte si, že jste vlastně chtěli prát, tak jdete hodit prádlo do pračky. Než ale stisknete ten knoflík od pračky, uvědomíte si, že jste chtěli umýt nádobí. Tak jdete do kuchyně, začnete mýt nádobí, a tam bude zase nějaký další impulz, který vás odvrátí od původní činnosti. A takhle lítáte a vlastně ani jednu tu činnost nedokončíte. Proto se nelze spoléhat na seznamy, často totiž nedojde ani k tomu zapsání.“

Když už má člověk podezření, že má poruchu pozornosti, další jeho kroky by asi měly vést k psychiatrovi pro přesnou diagnostiku. „Pak je dobré zvolit vhodnou psychoterapii, ta je z mého úhlu pohledu nejúčinnější, protože jde často o lidi, kteří byli v minulosti psychicky týraní a šikanovaní, a už to samo o sobě vyžaduje velkou dávku podpory a pomoci,“ říká Pourová.

O tom, jak dlouho trvá léčba poruch pozornosti, o možnostech individuální a skupinové psychoterapie, ale i o tom, jak často se vyskytují tyto poruchy u doživotně odsouzených vězňů, byla Diagnóza F. Poslechněte si záznam rozhovoru a nenechte si ujít ani jeho druhou část – 28. září 2017 bude hostem Diagnózy F Lucie, jedna z frekventantek seminární skupiny, která má vlastní zkušenost s poruchou pozornosti.

Odkaz:

PoruchyPozornosti.cz

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.