Diagnóza F: Předvánoční doba je „sezóna úzkostí“

9. prosinec 2016

Úzkostné poruchy jsou nejčastější psychiatrickou diagnózou u nás. Nyní, v předvánočním čase, jich ještě přibývá. Úzkosti vzbuzují přípravy, obavy z toho, jestli budou naše Vánoce „dokonalé“, ať už jsou představy o dokonalosti naše, či našich blízkých.

Vánocemi však míra stresu a úzkosti nekončí – po svátcích prožívá řada lidí nepříjemné pocity z toho, že svátky neproběhly podle jejich představ, bilancují a některé bilance nevycházejí vždy příznivě. S trochou nadsázky tak můžeme o tomto čase hovořit jako o „sezóně úzkostí“.

O úzkostných poruchách jsme v Diagnóze F mluvili už několikrát. Tentokrát jsme se zaměřili na to, jak moc se úzkosti, coby duševní porucha, projevují na těle. „Somatické příznaky úzkostných poruch lze najít prakticky v celém těle,“ říká v rozhovoru vedoucí lékařka Národního ústavu duševního zdraví MUDr. Jiřina Kosová. „Je to i o naší vlastní citlivosti. Když má někdo třeba citlivější trávení, úzkosti se mohou s větší pravděpodobností projevit ve formě žaludečních obtíží či střevních komplikací,“ dodává Kosová. Panická ataka, tedy akutně prožívaná velmi silná úzkost, se tak může někdy zaměnit (a často se to i stává) třeba s infarktem.

Poslechněte si Diagnózu F o dalších tělesných projevech nemoci, která se právě za těmito příznaky někdy velmi úspěšně maskuje.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.