Diagnóza F: Sdílení duševních potíží řeší iniciativa Dávám židli do kruhu

31. květen 2018

Iniciativa Dávám židli do kruhu vznikla původně jako propagační kampaň ke studentskému muzikálu, který se odehrával v prostředí psychiatrické léčebny. Ačkoliv muzikál už se nehraje, studenti zůstali v iniciativě aktivní a snaží se dál šířit poselství, aby se lidé nebáli mluvit o svém trápení v oblasti duševního zdraví.

„Snažíme se lidem ukázat, že když má někdo zlomenou nohu, mělo by to být vnímáno stejně, jako když má zlomenou duši,“ říká v rozhovoru Diagnózy F jedna ze zakladatelek iniciativy a studentka pražského gymnázia Veronika Ročková. Aktivita Dávám židli do kruhu má za sebou kromě působení na sociálních sítích i hmatatelné výsledky – zisk z odehraných muzikálových představení umožnil v roce 2017 realizaci filmového festivalu Na hlavu, který připravuje Národní ústav duševního zdraví. O finanční podporu mohou žádat i jiné studentské projekty, které se nějak věnují právě oblasti duševního zdraví.

Iniciativa Dávám židli do kruhu získala i ocenění Gratias Tibi za největší přínos ke vzdělávání. V čem toto ocenění může studentům pomoci? Jak se můžete do iniciativy zapojit? A za koho vlastně dáváme židli do kruhu? Dozvíte se v záznamu pořadu.

Adéla Paulík Lichková a židle
autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.