Diagnóza F: Smrt není sexy

15. listopad 2012

I když se v dnešní společnosti mluví otevřeně už téměř o všem, stále jsou témata, která jako by nebyla žádoucí. Takovým novodobým tabu jsou i smrt a umírání. Neodpovídají ideálu krásy, mládí a zdraví. Smrt je vnímána jako neúspěch medicíny. A dnešní poněkud uspěchaná doba velí se smrtí moc nezabývat, odložit ji, zavřít za ní dveře a nejlépe se tvářit, že vůbec neexistuje.

Nejsme zvyklí o smrti mluvit a vlastně si s ní tak nějak vůbec neumíme poradit. Nevíme, jak mluvit s pozůstalými. A tak chodíme po špičkách okolo a někdy raději nemluvíme vůbec. Své blízké příliš často pohřbíváme bez obřadu. Pohřeb není vnímán jako přirozený okamžik k rozloučení, ale spíš jako „něco navíc“, na co nemáme čas, peníze, chuť. Představa, že bychom se starali o našeho blízkého umírajícího doma, je pro řadu z nás naprosto nereálná. Máme tisíc důvodů, proč to nejde. A tisíc dalších důvodů, proč se smrti vyhýbáme. A přitom stačí tak málo – vrátit se k přirozenosti.

Diagnóza F tentokrát ve znamení laskavého povídání o smrti a umírání s Mgr. Markem Uhlířem, ředitelem domácího hospicu Cesta domů.

Odkazy:
Hospicové občanské sdružení Cesta domů
Poradna Cesty domů
Paliativní knihovna

Literatura:
Martina Špinková – Malé dobré zprávy
Bronnie Ware – Čeho před smrtí nejvíce litujeme

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.