Diagnóza F: Terapie hlasem

1. listopad 2012

Hlas je nástroj komunikace, který používáme od narození. Ze začátku ho používáme přirozeně a podle toho, co skutečně prožíváme. Je pro nás snadné dát najevo pocity libé i nelibé. S postupujícím vývojem se ale učíme používat hlas jako dospělí kolem nás a ti tak přirození už nejsou.

Snažíme se hlas stylizovat, snažíme se, abychom „zněli hezky“. Ovšem ani slova ani modulace hlasu nám nepomůže překrýt to, co na sebe hlasem podvědomě prozrazujeme. Mohou to být traumata, nejistoty, strachy nebo třeba přílišná sebekontrola.

Ačkoliv se hlasová terapeutka a vysokoškolská pedagožka Mgr. Ivana Vostárková věnuje i přípravě hlasového projevu profesionálů, tedy těch, kteří se hlasem živí, hlasová terapie není zdaleka určena jen jim. Je pro každého, kdo by se o sobě chtěl něco dozvědět, kdo by si chtěl dovolit být víc sám sebou, dovolit si víc prožívat sebe i svůj život.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.