Distrikt: Nesmysly ve veřejném prostoru a zmizelé průmyslové památky

13. červen 2014

Institut pro plánování a rozvoj hlavního města Prahy představil Manuál tvorby veřejných prostranství v Praze - na prezentaci popsal problémy pražských ulic, o kterých se už léta ví. V Distriktu uslyšíte střípky z diskuze o Manuálu, debaty o nesmyslech v pražském veřejném prostoru, a rozhovor s Janem Zikmundem o cenných průmyslových stavbách, kterým hrozí demolice.

IPR zmínil na prezentaci svého nového materiálu o obnově veřejných prostranství l i několik konkrétních případů, ve kterých bude brzy zasahovat. Chaos u Muzea se má změnit na „Muzejní oázu“, změny se dotknou i Karlova náměstí nebo ulice Žitné. O reklamě ve veřejném prostoru nebo cyklistice padly jen drobné zmínky.

Jan Zikmund z Výzkumného centra průmyslového dědictví je jedním z autorů publikace Co jsme si zbořili o stovkách zbořených továren, kterých se lidé zbavují kvůli lukrativním pozemkům. Nejčastěji místo nich vznikají nákupní centra. O tom, které továrny už zmizely, kterým zvoní hrana a jak se dají průmyslové objekty chránit, pokud nemají statut památky, je slyšet v druhé části Distriktu.
Report z debaty o budoucnosti Letenské pláně uslyšíte v závěru.

03154633.jpeg

Playlist
Curtis Mayfield – Move On Up
Caribou – Odessa
Girl Talk & Freeway feat. A$AP Ferg – Suicide Remix
T.I. feat. Young Thug – About The Money
Boards Of Canada – Sixtyten
Childish Gambino feat. Beck – Silk Pillow

Spustit audio