Distrikt: Tvoje město tě potřebuje

7. březen 2014

S podobným apelem jako kdysi PSH uspořádali sociální antropologové z Anthropictures první ze setkání seriálu Plánuj Letnou. Kromě schůzky Letenských byla v Distriktu slyšet zvuková stopa z procházky prvním českým sídlištěm Zelená liška a rozhovor s Terezou Klenorovou, autorkou nápadu založit sběrný dvůr nazvaný Zdrojovna.

Největší výhodou Letné jsou velké plochy volného prostoru a největší hrozbou to, že jednou přestanou existovat, shodli se místní obyvatelé, nedávno pobouření výstavbou olympijského cirkusu přímo v Letenských sadech. Seriál plánovacích debat, po kterých bude následovat výroba místního časopisu, má suplovat to, co chybí snad všude v České republice: diskuze místních politiků s veřejností.

Na místo, kde se dá na třech na sebe navazujících blocích pozorovat vývoj ve stavbě sídlišť, se dostanete pražským červeným metrem, když vystoupíte na Budějovické. První české sídliště najdete v blízkosti normalizačních paneláků i výškových budov na Pankráci. Provedl nás autor blogu Praha neznámá Petr Ryska.

Z množství projektů, které se v poslední době věnují proměně veřejného prostoru ve městě a podpoře komunitního života, jsme vybrali Zdrojovnu. Nápad zastřešit v alternativním sběrném dvoře recyklační dílnu, místo k setkávání a spolek, který chce v budoucnu vypomáhat nezaměstnaným, si ze své cesty do Francie přivezla Tereza Klenorová. Termíny pořádání workshopů Zdrojovny najdete tu. Rozhovor je slyšet v závěru Distriktu.

03081624.jpeg
Spustit audio