Distrikt z Ostravy: Jak se dělá kulturní čtvrť v uhelném dole

25. duben 2014

Těžko si představit lepší místo pro filmové ateliéry, koncertní sály nebo dílny. Areál bývalého ostravského dolu s fantasy názvem Hlubina má atmosféru sci- fi filmu a sloužit bude počtu nápadů, z nichž některé u nás ještě nikdo nerozjel. Ačkoliv opuštěných průmyslových staveb je v ČR dost, proměnit jednu z nich v kompletní kreativní čtvrť se povedlo zatím jen v Ostravě. Tedy povede. Plnohodnotný provoz začíná koncem tohoto roku.

Už teď ale stojí za to se do Hlubiny podívat. Konají se tu koncerty, divadelní představení nebo krátkodobé rezidence umělců pod názvem Deepcamp. Na každý dílčí úkol pak tým Provoz, který je ve spolupráci s Dolní oblastní Vítkovice za chystanou proměnu dolu zodpovědný, vyhlašuje výzvy umělcům a dobrovolníkům. Zvukovou stopu z prohlídky současného stavu dolu Hlubina si můžete poslechnout dole.

03111223.jpeg

Ostrava je městem, kde loni v srpnu přišlo na protiromský pochod na osm stovek lidí. Později se však městem vydal i pochod na podporu Romů. O tom, jak se dá pomáhat v sociálně vyloučených lokalitách a jaká je ostravská každodenní realita, jsme mluvili s Helenou Balabánovou z obecně prospěšné organizace Společně-Jekhetane. V ostravské epizodě Distriktu hrály kapely, které mají na Ostravsku kořeny:Schwarzprior, Planety nebo LETO.

Spustit audio