Divadlo žije i o prázdninách. Vyrazte za pantomimou i novým cirkusem s letními tipy Radia Wave

27. červen 2019

Jako každý rok vám na Radiu Wave doporučujeme prázdninové tipy na výlety, knihy i kulturní akce. I když kamenné divadelní scény většinou vyhlašují okurkovou sezonu, divadlo pořád žije na festivalech a letních scénách. Poslechněte si tipy na inscenace a projekty, které si můžete v červenci a srpnu užít v Praze a dalších regionech.

Boskovický festival využívá unikátního genia loci židovské čtvrti

Festival Boskovice letos probíhá od 4. do 7. července v historickém jádru města, kde najdete unikátní židovskou čtvrť. „Letos bude nejvíce navštívené Divadlo Continuo, které je vyhlášené svými kejklířskými průvody. Specialitou letošního ročníku budou spíš performance než představení, které se budou odehrávat na význačných místech židovské čtvrti, to znamená mikve, synagoga. O ty se budou starat dva soubory – brněnský nový soubor Masobeton a formace, která si říká 20 000 židů pod mořem. Ti tam mají i speciální projekt, mikropředstavení pro velmi malý počet lidí na různých místech v židovské čtvrti, třeba i v mikve, kam se vejde asi deset lidí. To budou opravdu hodně výjimečná představení,“ upozorňuje na letošní divadelní novinky dramaturg a programový ředitel Antonín Kocábek a dodává, že co se hudebního programu týká, návštěvníci se můžou těšit na bohatý zahraniční program. Vyzdvihuje amerického rappera Ceschi, chorvatskou feministickou kapelu Žen, bělorusko-české uskupení Zabelov Group, španělské dívčí post-punkové duo Meconio nebo britskou kapelu Timbertwig. Z českých klasik se představí například Zrní, Kalle, Ventolin nebo WWW.

Teploty stoupají, Země umírá a dovolená v nedohlednu? Ulevte si u knižních tipů Radia Wave

kniha - čtení - číst si

Temná záhada z argentinských pamp, zneklidňující zápisky ze šumavských lesů nebo hrdinný, ale marný boj Komančů. Letní knižní tipy od Jáchyma Topola, Anny Cimy, Jana Škroba a dalších literárních osobností ve skutečnosti moc úlevné nejsou. Rozhodně je to ale dávka kvalitní literatury, která vám obohatí léto, ať už ho milujete, nebo nenávidíte.

Musíte se vařit v Praze? Zajděte na festival pouličního divadla Za dveřmi

Zdarma přístupný festival se bude konat od 15. do 18. července v centru Prahy a na holešovickém výstavišti. „Chceme letošní jedenáctý rok festivalu trochu oslavit a udělat ho fiestový. Kromě Výstaviště v Holešovicích budeme působit i v centru, kde to rozžijeme divadelními průvody, kterými začne každý den festivalu. Všem doporučuji dorazit hned na pátou hodinu do centra na Můstek a vidět proplouvání divadelního průvodu centrem. První den se toho zhostí V.O.S.A Theatre,“ láká na letošní 11. ročník produkční a dramaturgyně festivalu Michaela Holbíková. Program se poté přesune na výstaviště, kde na návštěvníky čeká novocirkusové vystoupení pěti žen z Finska plné vysoké akrobacie na hrazdě. „Tam se opravdu těším, na ten nářez ženské energie,“ svěřuje se Michaela Holbíková. Na festivalu se také představí pouliční české soubory, například Bratři v tricku nebo G.N.A.T., nový objev studentů HAMU.

Nepropásněte plzeňskou Živou ulici

Kam na festivaly? Tipy, které vás za hudbou zavedou do pevností, harmonických hájků i na letiště

Publikum na Creepy Teepee 2018

V České republice se každé léto odehraje přes dvě stovky festivalů – od těch nejmenších, regionálního charakteru, až po klasické pekelné cirkusy s deseti tisíci návštěvníky. Pokud nepatříte k těm, kteří touží celé léto pronásledovat kapelu Wohnout či Vypsaná fiXa po všech jejich pódiových destinacích, máme pro vás nástřel větších i menších českých festivalů, na kterých můžete potkat interprety z plejáku Radia Wave i zajímavá neznámá jména. 

Od července do září proběhnou v Plzni tři festivalové bloky naplněné bohatým programem, které budou navíc stejně jako pražský festival zcela zdarma. „Na co bych určitě pozval, je červencový divadelní blok. Tam vystoupí soubor z Německa Bängditos, Divadlo Continuo nebo například Blackout Paradox. Vedle toho pak bude v srpnu probíhat hlavní blok, který trvá deset dní a děje se na pěti nebo šesti různých místech v centru Plzně,“ vyzdvihuje speciality letošní Živé ulice koordinátor festivalu a dramaturg Matěj Halaš.

Pantomimu, tanec a multižánrové festivaly najdete i v dalších regionech

Červencový chebský festival Letní bláznění uvede netradiční inscenace nového cirkusu a pouličního divadla. Doporučuji taky multižánrový ProArt festival tance, zpěvu, herectví, fotografie a divadelních umění, který se koná v červenci v Brně, v Praze, v Liberci, Valticích a v Plzni. V srpnu nevynechte tasovský mezinárodní hudební festival Beseda u Bigbítu se spoustou kvalitního doprovodného programu, jehož přínosem je i mezikulturní integrace a tolerance k menšinovým žánrům. A letní divadelní sezonu můžete v září zakončit třeba na kolínském festivalu Gasparáda, každoročně pořádaném na počest Jeana-Baptisty Gasparda Deburau, zakladatele moderní pantomimy.

Jaké tipy ze svého programu doporučují pořadatelé festivalů v Boskovicích a v Plzni? Poslechněte si celý souhrn letních divadelních tipů Marie Kobrlové.

autor: Marie Kobrlová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.