Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu je space opera pro 21. století

14. únor 2018

Nedávno jsme se rozloučili se sci-fi spisovatelkou Ursulou K. Le Guin. Teď můžeme navázat tím, že se přivítáme s Becky Chambers. Jestli totiž pro Le Guin bylo důležité téma empatie mezi rozdílnými bytostmi a kulturami, tak můžeme říct totéž i o této mladé autorce. Její první kniha Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu vyšla koncem loňského roku i v češtině.

Chambers ve svém románu oživila jeden z nejklasičtějších, a také nejkonzervativnějších subžánrů sci-fi – space operu. V typických space operách se lidé vydávají v kosmických lodích do dalekého vesmíru kolonizovat cizí planety nebo páchají hrdinské činy v intergalaktických válkách. Chambers ale tuhle dobrodružnou četbu pro mládež posunula do jednadvacátého století.

Ve své knize líčí obyčejný příběh výpravy rakety, která dělá něco docela mírumilovného – vytváří tunely pro urychlení dopravy mezi vzdálenými místy ve vesmíru. Mírumilovná je i většina zápletek, které kniha rozvíjí. Jde v nich většinou o setkávání různých mimozemských ras a kultur, které se od sebe liší nejen zvyklostmi, ale v první řadě už svou anatomií. Přesto se musí naučit spolu vyjít, najít společnou řeč a tolerovat vzájemné odlišnosti.

Obálka knihy Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu

Chambers vlastně uvažuje o společnosti, která je ještě mnohem více multikulturní než ta naše. Je to pohled optimistický, ale zároveň to není žádná utopie. Vytváření rovnováhy v celé galaxii i na palubě kosmické lodi Poutník je totiž plné usilovného překonávání různých nedorozumění. Když už v knize dojde na ozbrojený konflikt, i ten se řeší mírumilovně, a rozhodně ne žádnou divokou přestřelkou. Násilí je totiž i pro postavy ze světa románu traumatizující zkušenost.

Snad se v češtině brzy dočkáme i druhého dílu této knihy, nazvaného A Closed and Common Orbit, kde by daleko větší prostor měla dostat palubní umělá inteligence Lovelace. Na letošní rok je plánované anglické vydání třetího dílu – Record of a Spaceborn Few. Doufám, že se Chambersové bude dařit hloubit mezihvězdné tunely mezi odlišnými bytostmi i nadále.

Více o malých, rozzlobených planetách, intergalaktických fachmanech a porozumění mezi mimozemskými rasami si poslechněte v novém díle Ektoplasmy!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.