Do Zlína za filmem a Rádiem Junior

18. květen 2018

Město Zlín hostí 58. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež a Rádio Junior bude samozřejmě u toho!Pro návštěvníky i posluchače chystáme od 27. 5. přímo z festivalu živé vysílání se zajímavými hosty, písničky, soutěže, zkrátka bezva zábavu.

A co nás čeká? Už od neděle 27. 5. vysíláme z náměstí Míru, kde se na vás budou těšit Jirka Kohout, Petr Ševčík nebo Jakub Voříšek. Naše vysílání navštíví třeba herečka Ivana Andrlová nebo písničkářské duo Vilém Dubnička a Zdeněk Lahoda.

Ten samý den si můžete od 10.00 do 18.00 zaskočit do ruchařské dílny Rádia Junior. V ní si děti vyrobí jednoduché hudební nástroje z běžně dostupných materiálů, se kterými si užijí spoustu legrace.

Ve čtvrtek 31. května 2018 proběhne na náměstí Míru i Den s Českým rozhlasem. Čeká na vás spousta písniček, vystoupení a další zábavy. Rádio Junior vás bude bavit celé dopoledne. Potkáte se například s Janou Rychterovou, Petrem Ševčíkem, nebo se přenesete do Ušounovy Pohádkové školky. Vystoupí i vycházející hvězda Naty Hrychová.
Vstup zdarma.
Detailní program najdete na stránkách festivalu

Ze Zlína budeme vysílat i Kluby Rádia Junior se zajímavými hosty. A pozor! Máme pro vás také jednu specialitu. V pátek 1. 6. v Klubu Rádia Junior odstartují Venda s Fráňou novinku na Rádiu Junior – živě čtenou pohádku od Hajaji.

Právě od pátku 1. 6. až do neděle 10. 6. budou hosty našich Klubů různí známí herci a každý z nich přečte jednu pohádku z úplně nového seriálu Vesmírné putování komety Julie aneb Příhody a dobrodružství ze všech koutů vesmíru. Tenhle dobrodružný a vtipný seriál pro vás napsala Hana Lehečková.

Nemůžete za námi do Zlína dorazit? Nevadí. Stačí, když si ve správný čas pustíte naše vysílání. Díky rozhlasovému kouzlu se ve Zlíně ocitne úplně každý posluchač.

Naladit si nás můžete zde.

Tak si to nenechte ujít!

Spustit audio
  • Starodávné egyptské pivo bylo kyselé. Z původních ingrediencí ho rekonstruoval pivovarník v Utahu

    25. červen 2024
    pivo

    Amatérský pivovarník Dylan McDonnell v Utahu shromáždil vzácné fíky a kmen kvasinek z roku 850 př. n. l., aby vyrobil kyselý ovocný lektvar inspirovaný staroegyptskými recepty. Všímá si toho list New York Times

    McDonnell našel asi 75 staroegyptských receptů na pivo. Prostudoval například Ebersův papyrus, egyptský text lékařských receptů z roku 1500 př. n. l., kde jeden z návodů například požadoval „tuk z divoce vypadajícího lva“, který léčí mužskou plešatost, zatímco jiný doporučoval odvar ze soli, mléčného tuku, sladkého piva a medu, který se má „nalít do hýždí“ žen trpících gynekologickými bolestmi.

    McDonnell nakonec dospěl k osmi nejčastěji uváděným ingrediencím: pouštní datle, jemenský med Sidr, fíky sycamore, izraelské zlaté rozinky, plody jalovce, plody rohovníku, černý kmín a kadidlo.

    Fíky bylo původně složité najít, ale pak se ukázalo, že přesně tuto odrůdu už několik generací pěstuje rodina archeologického předáka v egyptském Luxoru.

    Jako základní obiloviny zvolil McDonnell purpurový egyptský ječmen a pšenici emmer. Poté se zaměřil na kvasnice. Ty v roce 2015 extrahoval izraelský tým z amfory nalezené v Izraeli, kterou pravděpodobně používali Filištíni k vaření piva kolem roku 850 př. n. l.

    „Kvasinky mají pozoruhodnou schopnost ležet v klidu po mimořádně dlouhou dobu. Miliardy buněk ve spící kolonii spolu stále komunikují,“ řekl Itai Gutman, pivovarnický veterán, který pomohl kvasnice získat. „Stále mezi sebou mají všechny chemické signály. A prostě čekají.“

    A jak pivo chutná? Zpočátku je kyselé, ale pak se stává stále komplexnějším a dosahuje bohaté, osvěžující kvality podobné cideru. Chuť, stejně jako barva, evokuje meruňky.

  • Střechu jim zničila část Mezinárodní vesmírné stanice. Teď žalují NASA

    25. červen 2024
    Vesmír

    Rodina ze Spojených států žaluje americkou NASA, protože jim do domu spadl kus vesmírného smetí a udělal jim díru do střechy. Všímá si toho stanice NPR. Případ se stal v březnu ve městě Naples na Floridě.

    Incident je podle NPR vzácným případem, kdy se lidmi vyrobený materiál z oběžné dráhy dostal zpět na povrch naší planety v neporušeném stavu a přistál v obydlené oblasti. Celá situace a vyvolala otázky, kdo je zodpovědný za to, že vesmírný odpad způsobí škody na Zemi.

    „Vesmírný odpad je skutečným a závažným problémem, protože v posledních letech se zvyšuje kosmický provoz,“ uvedla v prohlášení právnička rodiny Mica Nguyen Worthyová. „Moji klienti požadují přiměřené odškodnění za stres a dopad, který tato událost měla na jejich životy.“

    V době, kdy na dům spadly zbytky družice, se v něm zrovna nacházel 19letý syn majitele domu, ale byl vzdálený několik místností od nárazu a nebyl zraněn.

    Žaloba proti NASA, která byla podána minulý měsíc, požaduje náhradu škody včetně nepojištěné škody na majetku, citového a duševního strádání a dalších škod.

    Tiskové oddělení NASA uvedlo, že „by nebylo vhodné, aby se agentura vyjadřovala k probíhajícímu řízení“. NASA ale už v dubnu uvedla, že „vesmírný objekt“ nalezený v domě byl součástí operace na palubě Mezinárodní vesmírné stanice v březnu 2021 a údajně šlo o 1,6kilogramový kovový sloupek z „podpůrného letového zařízení NASA“.

    Web Space.com připomíná, že nejde o první podobný případ. Například část „kufru“ lodi SpaceX Dragon se našla v Kanadě a Severní Karolíně a kusu rakety Indické kosmické agentury byla nalezena na pláži v Austrálii.

  • Čínská sonda se vrátila z odvrácené strany Měsíce a přivezla odtamtud vůbec první vzorky

    25. červen 2024
    Měsíc

    Na Zem se poprvé dostaly asi dva kilogramy vzorků hornin a dalšího materiálu z odvrácené strany Měsíce. Vrátila se s nimi čínská sonda Čchang-e 6. Všímá si toho například agentura AP. Sonda přistála na severu Číny v oblasti Vnitřního Mongolska.

    „Je to velký úspěch Číny,“ řekl pro deník Guardian Martin Barstow, profesor astrofyziky a kosmických věd na univerzitě v Leicesteru. „Získání jakýchkoli vzorků z Měsíce je obtížné, ale přivézt je z odvrácené strany, kde je komunikace s přístroji obzvláště obtížná, je krok, který nikdo jiný zatím neudělal. Je to skutečný technologický výkon.“

    Mise Čchang-e 6, pojmenovaná po čínské měsíční bohyni, odstartovala 3. května z provincie Chaj-nan na jihu Číny a 2. června přistála na odvrácené straně Měsíce. Přistávací modul strávil dva dny sběrem hornin a zeminy pomocí robotického ramene a vrtáku z jednoho z nejstarších a největších kráterů na Měsíci, 1 600 km široké pánve South Pole-Aitken. Návratový modul sondy se poté odlepil od povrchu Měsíce, spojil se s raketoplánem a vydal se na cestu domů.

    Čínští vědci předpokládají, že vzorky z této oblasti budou obsahovat 2,5 milionu let staré vulkanické horniny a další materiály, které by mohly odpovědět na otázky týkající se geografických rozdílů na obou stranách Měsíce.

    Spojené státy, Čína a bývalý Sovětský svaz už v minulosti dopravili na zem vzorky z blízké strany Měsíce, která je vidět ze země. Čína je ale první, kdo přivezl materiál z odvrácené strany.

    Čína už dříve spolupracovala s vědci z ostatních zemích na studiu vzorků, které přivezla z blízké strany Měsíce, ale není jasné, zda bude podobně přistupovat i k novému materiálu z odvrácené strany, uzavírá Guardian. 

  • Není nám to buřt! Vídeňské stánky s párky usilují o zapsání do UNESCO

    24. červen 2024
    Vídeňské párky, Rakousko, jídlo

    Oblíbené vídeňské stánky s klobásami a masnými pochoutkami jsou kulturním dědictvím a měly by být zapsány na seznam UNESCO. Žádají to majitelé stánků v rakouském hlavním městě.

    Majitelé 15 stánků ve Vídni vytvořili lobbistickou skupinu a minulý týden požádali agenturu OSN o zápis vídeňských stánků s klobásami na seznam nehmotného kulturního dědictví.

    „Chceme vytvořit tzv. ‚pečeť kvality‘ pro naše stánky,“ uvedl pro server The Local 36 letý stánkař Patrick Tondl. Jeho rodina vlastní nejstarší vídeňský stánek s klobásami. Jeho pradědeček ho založil už někdy kolem roku 1920.

    Počet stánků ve Vídni ale klesá. Podle městské hospodářské komory z 300 stánků s rychlým občerstvením prodává párky jenom asi 180 z nich. Velká spousta původních stánků začala místo párků prodávat kebab, pizzu, nebo třeba nudle.

    Podle stánkaře Tondla zaznamenaly stánky s klobásami v poslední době „malý boom“ v počtu zákazníků. Mnohé z nich přilákala zpět k párkům vysoká inflace. Jiní prodejci se zase snaží zákazníky zaujmout „netradičními“ variacemi – například nově prodávají bio vegetariánské klobásy s kimči.

    Originální vídeňské párky se vyrábí z vepřového masa a jsou ve skopovém střívku. Údajně je vymyslel rakouský řezník Johan Georg Lahner, který se je naučil dělat ve Frankfurtu nad Mohanem. V roce 1805 se pak vrátil do Vídně a založil vlastní výrobu.

  • Díky překlepu má dražený vinyl Beatles obrovskou cenu

    24. červen 2024
    The Beatles, ilustrační, malba

    Jedna z prvních nahrávek legendární popové skupiny The Beatles se prodává v aukci. Demo nahrávka obsahuje jedny z prvních hitů – třeba Love Me Do a jeho doprovodnou skladbu PS I Love You. Její cenu ale zvyšuje hlavně překlep, který ji dělá unikátní.

    Vinylů téhle konkrétní demo nahrávky je na světě pouze 250. Ten, který dnes bude vydražen v aukční síni Stacey´s Auctioneer's Sale v Essexu ve Velké Británii, je ale ještě vzácnější kvůli překlepu, který se na něj dostal. Baskytarista skupiny, McCartney je totiž na desce uveden jako „McArtney“. Informuje o tom britský server BBC.

    Cenu vinylu pořadatelé aukce odhadují na 7 000 až 9 000 liber (zhruba 265 tisíc korun). Není to ale první album Beatles, které se stalo vyhledávaným artiklem kvůli chybné ražbě. Třeba na albu Rubber Soul z roku 1965 je Norwegian Wood uvedeno jako Norweigian Wood.

    Před měsícem se zas nejdražším vydraženým nástrojem stala kytara zpěváka Beatles, Johna Lennona, jak informoval web The Guardian. V aukci ve Spojených státech za ní vítězný zájemce zaplatil v přepočtu téměř 66 milionů korun. Kytara byla víc než 50 let považována za ztracenou. Do dražby šla poté, co se našla na půdě domu v Británii.

  • Belgické sexuální pracovnice mohou nyní uzavírat regulérní pracovní smlouvy. Umožňuje to nový zákon

    24. červen 2024
    ženy, intimita, silueta

    Belgie přijala zákon, který umožňuje sexuálním pracovnicím uzavírat pracovní smlouvy a získat přístup k sociálním jistotám, jako jsou dávky v nezaměstnanosti, zdravotní pojištění a mateřská dovolená.

    Nová pravidla dekriminalizují některé formy kuplířství a zavádějí pro toto odvětví jasná pravidla. Zaměstnavatelé musí mít například čistý trestní rejstřík, získat povolení k činnosti a zavázat se k respektování práv zaměstnanců, jako je třeba možnost odmítnout klienta. Noční kluby a erotické masážní salony dříve fungovaly v právní šedé zóně, což mohlo podle zastánců změny zákona vést k zneužívání sexuálních pracovnic. Informuje o tom server Euronews Witness.

    „Tímto modelem Belgie skutečně dokazuje, že jejím cílem je chránit sexuální pracovníky bez ohledu na morální odsudky, které lidé o této profesi mohou mít,“ uvedl už dříve pro deník The Brussels Times Daan Bauwens, mluvčí UTSOPI, odborového svazu sexuálních pracovnic v Belgii.

    Reforma zákona však současně vyvolává nesouhlas mezi některými feministickými skupinami, které kritizují objektifikaci ženských těl a také to, že zákon se nevztahuje na prostitutky z řad migrantek či oběti obchodování s lidmi. Bez pracovního povolení nemohou být tyto osoby v rámci nového zákona zaměstnány, což podle Mireii Crespo z organizace ISALA zvýhodňuje pasáky a obchodníky s lidmi.

    Karin Van Der Elstová, majitelka komplexu Villa Tinto, kde si prostitutky mohou pronajímat pokoje, považuje reformu za realistický přístup. Sexuální práce bude podle ní existovat i nadále a bez otevřené regulace se bude se odehrávat v ilegalitě.

  • Bude to umíněná čivava? Soutěž o nejošklivějšího psa roku propaguje adopce zvířat

    21. červen 2024
    pes, Mops

    Nesuďte knihu podle obalu – to platí i u domácích mazlíčků. I nejošklivější pes na světě může být tím nejvěrnějším přítelem. Nebo aspoň vyhrát titul nejošklivějšího psa na světě. Ocenění uděluje právě dnes společnost Sonoma-Marin Fair v kalifornské Petalumě.

    Každý pejsek se v doprovodu svého páníčka předvede v záři reflektorů a ukáže svoji jedinečnou ošklivost. Podle společnosti, která nejošklivější psy na světě vybírá už padesát let, je to přehlídka okázalosti a hrdosti.

    A kdo letos soutěží? Vysoké šance na vítězství má například čivava Cadence II. Příběh této drzé a panovačné čivavy začal na ulicích Chicaga před více než deseti lety, kde ji našli ochránci zvířat. Pozornosti porotců zřejmě neunikne ani Freddie Mercury, čtrnáctiletý mix mopse a bruselského grifonka. Jeho poznávacím znamením je nadbytek zoubků.

    Akce ale není jenom o vzhledu nebo o tom, kolik má pejsek chlupů. Důležitý den pro psí miláčky začíná zábavným programem a přednáškou o péči o zvířata a možnostech adopce. Mnoho účastníků totiž zachránili jejich majitelé z útulků a množíren. 

    Kromě ocenění „Nejošklivější pes“ dostane výherce i 1 500 dolarů, to je v přepočtu skoro 35 tisíc korun. Finanční odměna nemine ani pejsky, kteří skončili za druhém a třetím místěPoselství soutěže „milovat všechna zvířata,“ ale vysoce převyšuje finanční odměnu.

  • Muž na Novém Zélandu neodvezl přítelkyni na letiště. Ta ho zažalovala

    21. červen 2024
    Letadlo, letiště, vzlet

    Žena z Nového Zélandu zažalovala svého přítele za to, že ji neodvezl na letiště. Podle ní tím porušil ústní dohodu, ona následně přišla o peníze. O kuriózním případu informuje britský server The Guardian.

    Podle soudního záznamu měl ženu její přítel v březnu letošního roku vyzvednout v 10 hodin ráno a odvézt ji na letiště. Zatímco měla být pryč, muž měl zůstat v jejím domě a hlídat její psy. Přítel se ale nikdy neobjevil a žena tak musela odletět až následující den. Musela si koupit nové letenky, zaplatit si odvoz na letiště a zařídit hlídání psů. Tím jí způsobil finanční újmu.

    Žena u soudu tvrdila, že si její, teď už bývalý partner, s kterým tvořila pár přes šest let, v minulosti hlídání jejího domu užíval. 

    Soudkyně Krysia Cowie, která měla případ na starost, uvedla, že vymáhání ústních dohod musí být podmíněno „právně závazným vztahem“. „Partneři, přátelé a kolegové uzavírají spoustu dohod, ale je nepravděpodobné, že budou právně vymahatelné, aniž by mezi sebou uzavřeli nějakou smlouvu o vymahatelnosti těchto slibů,“ stojí ve zprávě soudu.

    „V tomto případě se strany nedohodly, že ústní slib povýší na smlouvu s právně závaznými důsledky,“ napsala soudkyně v odůvodnění. Podle britského Guardianu se muž ze soudního státní omluvil přes e-mail a na následnou výzvu soudkyně nereagoval. Novozélandský soud nakonec žalobu zamítnul.

  • Falešných inzerátů na Bookingu je čím dál víc. Podvodníci využívají umělou inteligenci

    21. červen 2024
    Mapa, cestování, ilustrační

    Podle vedení společnosti jejich počet za posledních osmnáct měsíců stoupl zhruba od 500 do 900 procent. Booking z podvodných inzerátů viní rozmach nástrojů umělé inteligence typu ChatGPT. 

    Na ubytovací platformě Booking se objevuje stále více podvodných inzerátů. Informuje o tom britská stanice BBC. „Útočníci používají umělou inteligenci, aby napodobili e-maily, což se jim daří věrohodněji než kdy dřív,“ má jasno šéfka internetové bezpečnosti Bookingu Marnie Wilking.

    Prostřednictvím phishingových útoků se hackeři snaží z lidí dostat údaje k jejich kreditním kartám. Zákazníkům pošlou do e-mailu odkaz k potvrzení ubytování. Stránka přitom podle BBC vypadá velmi věrohodně. Kromě Bookingu zažívá rozmach phishingových útoků i platforma Airbnb.

    Podle výroční zprávy o spamu a phishingu společnosti Kaspersky představují phishing a malware šířené prostřednictvím e-mailů významnou kybernetickou hrozbu. Odesílatelé těchto e-mailů se podle společnosti často vydávají za důvěryhodné subjekty. Využívají sofistikované taktiky sociálního inženýrství, aby přiměli příjemce k vyzrazení důvěrných údajů nebo k aktivaci škodlivých odkazů. Podle společnosti Kaspersky je více než 30 procent spamů odesláno z Ruska.