Není nám to buřt! Vídeňské stánky s párky usilují o zapsání do UNESCO

24. červen 2024

Oblíbené vídeňské stánky s klobásami a masnými pochoutkami jsou kulturním dědictvím a měly by být zapsány na seznam UNESCO. Žádají to majitelé stánků v rakouském hlavním městě.

Majitelé 15 stánků ve Vídni vytvořili lobbistickou skupinu a minulý týden požádali agenturu OSN o zápis vídeňských stánků s klobásami na seznam nehmotného kulturního dědictví.

„Chceme vytvořit tzv. ‚pečeť kvality‘ pro naše stánky,“ uvedl pro server The Local 36 letý stánkař Patrick Tondl. Jeho rodina vlastní nejstarší vídeňský stánek s klobásami. Jeho pradědeček ho založil už někdy kolem roku 1920.

Počet stánků ve Vídni ale klesá. Podle městské hospodářské komory z 300 stánků s rychlým občerstvením prodává párky jenom asi 180 z nich. Velká spousta původních stánků začala místo párků prodávat kebab, pizzu, nebo třeba nudle.

Podle stánkaře Tondla zaznamenaly stánky s klobásami v poslední době „malý boom“ v počtu zákazníků. Mnohé z nich přilákala zpět k párkům vysoká inflace. Jiní prodejci se zase snaží zákazníky zaujmout „netradičními“ variacemi – například nově prodávají bio vegetariánské klobásy s kimči.

Originální vídeňské párky se vyrábí z vepřového masa a jsou ve skopovém střívku. Údajně je vymyslel rakouský řezník Johan Georg Lahner, který se je naučil dělat ve Frankfurtu nad Mohanem. V roce 1805 se pak vrátil do Vídně a založil vlastní výrobu.

Spustit audio
  • Boj s pytláky. Vědci k záchraně nosorožců využívají radioaktivní čipy

    28. červen 2024
    Nosorožec

    Jihoafrická republika je domovem většiny nosorožců na světě. Kvůli tomu je však i centrem pytláků, kteří nosorožce loví pro jejich rohy a následně je prodávají na černém trhu, kde cena váhově konkuruje zlatu. Jihoafričtí vědci proto vyzkoušeli novou metodu ve snaze ohrožené nosorožce ochránit. Živým zvířatům vstříkli do rohů radioaktivní materiál, aby pytláky snadněji odhalili na hraničních přechodech. Píše o tom web AP News.

    Na výzkumu, který se provádí v sirotčinci pro nosorožce v jihoafrické provincii Limpopo, se podíleli veterináři a odborníci na jadernou energii. Nejprve do rohu nosorožce vyvrtali otvor, poté do něj opatrně vložili jaderný materiál v podobě dvou malých čipů. Během jednoho týdne vědci z oddělení radiační a zdravotní fyziky Univerzity Witwatersrand v Jihoafrické republice aplikovali tyto izotopy 20 živým nosorožcům. Díky injekci s tímto materiálem se roh stává jedovatým, a pro lidi by tím pádem již neměl být k užitku, uvádí server BBC.

    Podle ochránců přírody jde o nejlepší nápad v boji proti pytlákům. „Děláme to proto, že to výrazně usnadňuje zachycení těchto rohů při jejich převozu přes mezinárodní hranice, jelikož existuje celosvětová síť radiačních monitorů, které byly navrženy pro prevenci jaderného terorismu,“ řekl profesor Larkin, který projekt vede. Pokud se tedy pytlák pokusí převézt roh s radioaktivním čipem, může být odhalen. Materiál má v rohu vydržet pět let, což je podle vědců levnější než pravidelné odrohování zvířat. Dávka radioaktivního materiálu je navíc podle profesora Larkina dostatečně nízká, aby nijak neovlivnila zdraví zvířat ani životní prostředí.

    Najdou se ale i tací, kteří projekt kritizují a pochybují o účinku této metody. Předseda Asociace soukromých vlastníků nosorožců Pelham Jones si myslí, že tato metoda pytláky a překupníky v jejich trestné činnosti nezastaví. „Pytláci našli jiné způsoby, jak nosorožčí rohy vyvézt ze země, z kontinentu nebo mimo kontinent, nikoli přes tradiční hraniční přechody,“ řekl.

    V současné době se světová populace nosorožců pohybuje okolo 27 tisíc kvůli pokračující poptávce po rozích na černém trhu. Největší populace nosorožců, asi 16 tisíc těchto zvířat, je zaznamenaná v Jihoafrické republice. Ročně je zde zabito více než 500 nosorožců.

  • Klíč k vyvážení ekosystému: Vědci chtějí oživit zvířata doby ledové

    28. červen 2024
    mamut

    Vědcům z texaské společnosti Colossal Biosciences se podařilo vytvořit sloní kmenové buňky, z nichž lze generovat jakoukoli tkáň v těle. Jedná se o obrovský technologický průlom, který by mohl vést k obnově dávno vyhynulých druhů, mezi které patří i mamuti.

    Americká firma se zabývá takzvanou deextinkcí – procesem vytváření organismu splňujícího charakteristiky již vyhynulého druhu. Jak napsal server LADbible, nyní společnost pracuje na využití technologie ve stylu Jurského parku k oživení řady živočichů, kteří se na Zemi pohybovali třeba v době ledové. Spoluzakladatel společnosti Ben Lamm však pro Sky News uvedl, že se jedná spíše o obrácený Jurský park. „Ve filmu vyplňovali díry v dinosauří DNA žabí DNA. My využíváme umělou inteligenci a další nástroje k identifikaci základních genů, které dělají mamuta mamutem, a následně je vnášíme do sloních genomů (veškeré genetické informace uložené v DNA v buňkách organismu, pozn. red.),“ říká Lamm.

    Firma již oznámila, že chce oživit tasmánského tygra, který údajně vyhynul před více než 3000 lety. „Je to jen otázka času a finančních prostředků. Jsme si však stoprocentně jisti, že se nám podaří oživit tasmánského tygra, doda a mamuta,“ tvrdí výkonný ředitel texaské firmy.

    Kromě oživení vyhynulých zvířat však podle Lamma bude výzkum zásadním přínosem i pro ochranu těch stávajících. V podcastu Net Hero vysvětlil, jak může být „deextinkce“ nápomocná při ochraně druhů a obnově ohrožených ekosystémů. „Příroda umí neuvěřitelným způsobem vyvažovat ekosystém a vyváženější ekosystém má vyšší míru výměny kyslíku a dusíku. (...) Chceme tedy pomoct zachovat klíčové druhy, kterým dnes hrozí vyhynutí, a chceme také navrátit klíčové druhy, které byly ztraceny, abychom pomohli tyto ekosystémy oživit,“ říká. Vědci doufají, že se jim podaří přivést k životu prvního mamuta do roku 2028. Pokud vše půjde podle plánu, další tvorové by podle nich mohli být navráceni do ekosystému do deseti let.

  • Snapchat zvyšuje ochranu mladistvých kvůli sexuálnímu a finančnímu vydírání

    28. červen 2024
    Snapchat

    Sociální síť Snapchat koncem června představila sadu nových bezpečnostních funkcí, které mají podvodníkům ztížit kontaktování teenagerů. Snaží se tím zastavit podvody spojené s takzvaným „sextortionem“ – sexuálním a finančním zneužíváním a vydíráním, píše server CNN.

    Nové funkce se zaměřují na ochranu mladistvých, kteří jsou častými oběťmi podvodů na sociálních sítích. Podvodníci se nejprve snaží získat jejich důvěru a následně je přesvědčí, aby jim poslali sexuální nebo explicitní fotografie. Výměnou za to, že fotografie nezveřejní, po teenagerech požadují nemalé finanční částky. Tomuto trestnému činu chce sociální síť zamezit. „Tyto funkce byly navrženy tak, aby lépe chránily dospívající před potenciálním poškozením na internetu a posílily spojení s reálnými přáteli, díky nimž je Snapchat tak jedinečný,“ uvedla před oficiálním oznámením společnosti v exkluzivním prohlášení pro CNN Jacqueline Beauchere, globální vedoucí bezpečnosti platformy Snap.

    V praxi to znamená, že by se měla mladistvým uživatelům zobrazit varovná okna pokaždé, když dospívající obdrží zprávu od někoho, s kým nemá společné přátele nebo koho nemá v kontaktech. Nově se teenagerům ukáže varovná zpráva i v případě, že obdrží zprávu od uživatele, který byl ostatními zablokován, nahlášen nebo pochází z oblasti, z níž nepochází ostatní kontakty dospívajícího. „Tyto aktualizace navazují na naši práci v boji proti online sextortionu. Nikdy jsme nenabízeli veřejné seznamy přátel (které mohou být zneužity k usnadnění sexuálního vydírání), používáme detekci založenou na signálech k identifikaci a odstranění špatných aktérů dříve, než mají příležitost zaměřit se na ostatní,“ napsala společnost Snap na svých oficiálních stránkách. Snapchat dále zabrání doručování žádostí o přátelství dospívajícím na účet nebo z účtu, se kterým nemají společné přátele.

    Nebezpečí v online světě představují především finančně motivovaní lidé, kteří obvykle nepůsobí z místa bydliště svých případných obětí, s nimiž se snaží komunikovat prostřednictvím několika online platforem. Společnost Meta v dubnu rovněž oznámila, že na své sítě přidá nové funkce zaměřené na boj proti sexuálnímu vydírání. Jde například o informování uživatelů o tom, že komunikují s někým, kdo se už vydírání dopustil. Šéfové společností Meta a Snap spolu s dalšími představiteli sociálních sítí byli navíc počátkem tohoto roku vyzváni, aby vypovídali před americkým senátním výborem o svém úsilí chránit mladé lidi před zneužíváním na internetu.

  • Papež nařídil výstavbu solární farmy pro městský stát Vatikán

    27. červen 2024
    Solární panely

    Papež František, který je výrazným podporovatelem boje proti změně klimatu, nařídil výstavbu solární farmy, která má pokrýt energetické potřeby státu Vatikán.

    V „Motu proprio“ (Z vlastní iniciativy), osobním papežském výnosu, vyjádřila 87letá hlava katolické církve své přání, že solární farma by měla stát mimo vatikánské zdi, konkrétně v oblasti v Santa Maria di Galeria na severozápadním okraji Říma. Tato oblast patří Vatikánu a v současnosti se tam nachází vysílací centrum Vatikánského rozhlasu, který také bude z nově zřízené solární farmy odebírat energii. Uvádí to agentura Reuters.

    „Musíme přejít na model udržitelného rozvoje, který snižuje emise skleníkových plynů do atmosféry,“ prohlašuje v dvoustránkovém dokumentu papež. Dokument nespecifikuje velikost solární farmy ani termín jejího uvedení do provozu.

    František už dříve varoval před nebezpečím a výzvami spojenými se změnou klimatu a zdůraznil nutnost omezit využívání fosilních paliv. Napsal to ve své přelomové encyklice „Laudato Si“ (Buď pochválen) z roku 2015. V ní také uvedl, že planeta „začíná stále více připomínat obrovskou hromadu špíny“.

    V loňském roce se tématu věnoval v apoštolské exhortaci „Laudate Deum“ (Chvála Bohu), ve které vyzval popírače změny klimatu a váhající politiky, aby změnili názor.

  • Nová mapa ukazuje, kdo je v největším ohrožení, když Evropu zasáhne horké počasí

    27. červen 2024
    Horko

    Odborníci předpovídají další rekordně horký rok způsobený změnou klimatu a výstrahy před vlnami veder letos v létě rychle přibývají po celé Evropě. Unikátní nástroj se snaží zhodnotit, jak nebezpečné mohou být výkyvy teplot pro vás osobně.

    Nová mapa fungující ode dneška na platformě Forecaster.health předpovídá pravděpodobnost úmrtí při vlnách veder v různých částech Evropy na základě věku a pohlaví. Čerpá z databáze úmrtnosti výzkumného projektu EARLY-ADAPT, který obsahuje data z 580 regionů v 31 evropských zemích.

    Joan Ballester Claramunt z Barcelonského institutu pro globální zdraví (ISGlobal) vysvětluje, že varování založená pouze na fyzikálních údajích o počasí nezohledňují rozdíly ve zranitelnosti různých skupin obyvatelstva. Systém, vyvinutý vědci z Barcelony, mění tento přístup zaměřením se na epidemiologii místo meteorologie.

    Lidskou citlivost vůči teplu totiž významně ovlivňují faktory jako pohlaví nebo věk. Například ženy jsou obecně ke zdravotním potížím způsobeným vedrem náchylnější než muži a riziko úmrtí kvůli teplotním výkyvům se zvyšuje také s věkem.

    Podle informací serveru Euronews vydává ve většině zemí varování před vlnami veder meteorologická agentura a informace pak zprostředkovávají veřejnosti média. Tým z ISGlobal nemá v úmyslu měnit tento systém, jako spíš informace samotné. Porozumění tomu, jak stejná teplota ovlivňuje zdraví různých lidí, může podle nich pomoci dělat lidem informovanější rozhodnutí.

    V budoucnu plánují výzkumníci rozšíření Forecaster.health na celosvětovou platformu mapující i další rizika. Postupně budou přidávat nové země a regiony a vyvíjet speciální modely pro varování například před různými druhy znečištění a specifickými příčinami úmrtí.

  • Počet klimatických žalob proti firmám a společnostem narůstá. Částečně kvůli climate-washingu

    27. červen 2024
    Klima

    Korporace a obchodní sdružení po celém světě obdržely od roku 2015 přibližně 230 klimatických žalob. Dvě třetiny těchto případů začaly podle analýzy Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment po roce 2020.

    Roku 2023 padlo také více než 30 obvinění založených na principu PPP (Polluter pays principle), tedy „znečišťovatel platí“. Autoři zprávy upozornili i na šest případů tzv. „uzavření kohoutků“. Tyto případy cílí na zastavení financování projektů nebo oblastí, které brání dosažení klimatických cílů.

    Většinu klimatických žalob řešily v loňském roce soudní dvory ve Spojených státech, ve Velké Británii a v Brazílii. Nově se spory tohoto typu objevily v Panamě a v Portugalsku. Celkem už se právní případy tohoto typu objevily v 55 zemích.

    Zpráva, kterou loni zveřejnil Program OSN pro životní prostředí (Unep) a Sabinovo centrum pro právo v oblasti změny klimatu na Kolumbijské univerzitě, zdůraznila význam soudních sporů pro zavádění klimatických opatření na celém světě.

    „Klimatické soudní spory se staly významným trendem v tom, jak se zúčastněné strany snaží prosazovat opatření v oblasti klimatu a environmentální odpovědnosti,“ uvedl Andy Raine, vedoucí oddělení mezinárodního práva životního prostředí v Unep.

    Jedním z nejvýznamnějších případů bylo v loňském roce rozhodnutí soudu v americké Montaně, který dal za pravdu zástupcům mladých obyvatel státu, kteří tvrdili, že státní úředníci porušili podporou fosilních paliv jejich právo na čisté a zdravé prostředí.

  • Afghánské dívky obvinily Tálibán ze sexuálního napadení. Policie je zatkla kvůli špatnému hidžábu

    26. červen 2024
    islám, hidžáb, pokrývka hlavy, šátek, muslimové

    Mladé ženy zatčené Tálibánem za nesprávné nošení hidžábu tvrdí, že byly ve vazbě vystaveny sexuálnímu násilí a napadení. Tyto zprávy se objevily jen několik dní před summitem OSN o Afghánistánu. Konference přitom vyloučila z jednání afghánské ženy a o jejich právech se na ní vůbec debatovat nebude.

    Ve více případech vedlo zatčení a sexuální zneužívání, kterému byly mladé Afghánky ve vazbě vystaveny, k sebevraždě a pokusu o sebevraždu, zjistili reportéři webu The Guardian.

    Tělo jedné ženy našli lidé v kanále jen několik týdnů poté, co ji bojovníci Tálibánu zadrželi. Zdroj blízký její rodině uvedl, že dívka byla před smrtí sexuálně zneužita. 

    OSN uvádí, že v poslední době bylo Tálibánem zadrženo mnoho žen za tzv. „špatný hidžáb“. Tálibán totiž nařídil, že se se ženy musí zahalovat od hlavy až k patě, vidět smí být pouze oči. OSN tehdy označila zatýkání za znepokojující. 

    Rodina šestnáctileté Zahry uvedla, že ona a další dospívající dívka byly v prosinci 2023 zatčeny v obchodě v západním Kábulu. Její matka Somaia tvrdí, že Zahra a její kamarádka byly policií zadržovány dva týdny. „Když se vrátila domů, už nebyla tou dívkou, která před dvěma týdny odešla z domova,“ vypověděla její matka. „Přiběhla jsem a objala ji, ale ona se rozplakala a řekla, že byla zneuctěna. Po zbytek dne Zahra nejedla ani nemluvila,“ dodala. Dívka se později oběsila. Zahřina smrt navíc nebyla jedinou tragédií spojenou se zatýkáním žen kvůli hidžábu, který neodpovídal pravidlům Tálibánu.

    Mluvčí tálibánského ministerstva pro mravnost a ctnost sdělil agentuře Associated Press, že zatčené ženy „porušily islámské hodnoty a rituály a povzbudily společnost a ostatní vážené sestry, aby nosily špatný hidžáb". Po odsouzení v Afghánistánu i v zahraničí pak mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid popřel, že by kvůli špatně upravenému hidžábu policie zatýkala.

    Zprávy o sexuálním násilí a útocích na ženy a dívky ve vazbě přicházejí v době, kdy se Tálibán má 30. června zúčastnit konference OSN o Afghánistánu v Dauhá. OSN potvrdila, že se zasedání nezúčastní žádné afghánské ženy a o právech žen se jednat nebude.

  • Antarktické ledovce tají i zevnitř. Vědci identifikovali nový „bod zvratu“

    26. červen 2024
    Ledovec

    Tání antarktického ledového příkrovu probíhá novým, znepokojivým způsobem. Ten přitom současné vědecké modely nezohledňují. Stávající prognózy zvyšování hladiny oceánů tak mohou tento problém podceňovat. 

    Podle zprávy zveřejněné v časopise Nature Geoscience vědci z British Antarctic Survey zjistili, že teplá voda z oceánu prosakuje pod ledový příkrov v místě, kde se odděluje od mořského dna. Závěrům nové studie se věnuje americký web CNN, podle něhož pak relativně teplá voda v oceánu otevírá dutiny v ledu, takže do něj proniká ještě víc vody. To následně způsobí další tání a vznik ještě větších dutin.

    „Tento proces by mohl vést až k tzv. bodu zvratu“, říká Alex Bradley, výzkumník dynamiky ledu a hlavní autor článku. „Jedná se o moment, kdy se nahromadí řada malých změn a ty posunou systém do místa, z něhož už není návratu,“ vysvětluje. „Naše dosavadní prognózy vzestupu mořské hladiny mohou být značně podhodnocené“.

    Tato studie není první, která poukazuje na zranitelnost Antarktidy v souvislosti s klimatickou krizí. Řada výzkumů upozorňuje v této souvislosti zejména na oblast západní Antarktidy, kde se nachází ledovec Thwaites, přezdívaný ledovec soudného dne. Právě jeho tání by totiž mohlo mít na zvyšování hladiny moří katastrofální dopad.

    Bradley doufá, že studie bude podnětem k dalšímu výzkumu, které regiony by mohly být nejvíce ohroženy a že také bude dalším podnětem pro politiky zaměřené na řešení klimatické krize. „K těmto bodům zvratu se blížíme s každým malým nárůstem teploty oceánů, s každou malou akcelerací klimatických změn,“ dodal Bradley.

  • Britská Královská pošta se omlouvá za zpoždění způsobené racky. Ptáci útočí na doručovatele

    26. červen 2024
    racci, velká británie, zvířata, ptáci

    Na zpoždění pošty si občas lidé stěžují všude. S tímto problémem se potýkají také obyvatelé města Liskeard v hrabství Cornwall na jihovýchodě Anglie, kteří dostali vysvětlující dopis od Královské pošty. Ta se jim za pozdně doručovaná psaní omlouvá – a to s tím, že za to můžou racci. 

    Podle Královské pošty se zpoždění poštovních služeb týká jisté zóny v městečku Liskeard. Když se tam pošťáci přiblíží, racci na ně útočí. Pošta dala lidem na dotčených adresách na vybranou – buď musí tohle období, kdy racci agresivně brání svá mláďata, prostě přečkat a smířit se s tím, že pošta bude chodit pozdě. Nebo můžou nahlásit novou adresu, kam mají psaní dočasně směřovat.

    Tak či tak, pošta v dopise zákazníkům slibuje, že bude situaci nadále denně monitorovat a pokoušet se veškeré zásilky doručovat co nejdříve. O kuriózní příčině nespolehlivosti pošty informuje britský deník BBC News.

    „Jak možná víte, v současné době máme problémy s bezpečným doručováním pro vás a vaše sousedy kvůli rackům, kteří se v oblasti vrhají na doručující personál, aby ochránili svá mláďata,“ napsala pošta v dopise zákazníkům.

    Místní obyvatelka Naomi uvedla, že rackové hnízdí na jejím sousedním pozemku každý rok šest týdnů. A vyjít během této doby ven je podle ní celkem hrozivé. Ptáci prý útočí každý den na jejího syna, když jde do školy a vídá prý denně, že provádějí nálety na náhodné kolemjdoucí nebo právě na poštovní doručovatele.

    S agresivitou racků se přitom západní Anglie nepotýká poprvé. Jedno ze starších videí na YouTube ukazuje racka, jak se přikrádá k piknikující skupince na trávníku, pak se zmocní sendviče a běží s ním pryč.