Dokud čteme dystopie, tak svět ještě funguje. Rozhovor se spisovatelem Matějem Dadákem

10. srpen 2022
Záložka

Záložka byla opět na cestách, tentokrát se vydala na Letní filmovou školu do Uherského Hradiště. Hostem byl Matěj Dadák, divadelní, seriálový i filmový herec, ale taky scenárista a spisovatel. Roku 2010 debutoval knižní novelou Horowitz. Po jedenácti letech vydal román Muž bez jazyka a letos k tomu přidal knížku Lovci švábů.

Zhroucené státy a světové organizace, celoevropská válka a hlavní postavy žijící v opevněném statku blízko ostře střežených hranic s Polskem. V nedalekém městě eskalují nepokoje a na obří těžební plošinu se sjíždějí další a další pracovníci z různých koutů rozpadající se Evropy. Přestože Matěj Dadák by to o své knížce původně neřekl, jde o dystopický román, který vychází z jeho nejtemnějších představ o budoucnosti Evropy. Podle něj se děj odehrává v době za deset až dvanáct let.

Oblíbenost dystopických románů je citelná, i když často popisují něco, co se nás skutečně brzy může týkat. Proč je tedy čtenáři mají rádi? „Člověk se může na chvilku ponořit do světa, který je ještě horší než ten náš, a pak se vynořit zpátky a furt dýchá a uvědomí si, jak se máme krásně,“ odpovídá Matěj.

Poslechněte si Záložku z Letní filmové školy v Uherském Hradišti včetně dotazů z publika a ukázky z knížky Lovci švábů, kterou čte Matěj Dadák.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka