Dokument o Woodstocku 99: Je libo vodu s fekáliemi nebo flaškou do hlavy?

17. srpen 2022

Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. I tak by se dal shrnout třídílný dokument Trainwreck: Woodstock '99, který divácky atraktivně připomíná, jak se může zvrtnout hudební festival. Režisér Jamie Crawford se ale rozhodl pominout sociální nebo environmentální problémy i hlubší analýzu davu. Pusťte si recenzi v podcastu Kompot.

Příběhem hudební mega akce, která skončila zakládáním požárů a rabováním, provází přímí účastníci – pořadatelé, produkční, novináři, účinkující i účastníci. Režisérovi Jamiemu Crawfordovi se podařilo před kameru posadit velmi dobré vypravěče a vypravěčky věrohodně popisující dobu, kterou mnozí z nás zažili.

V oblasti „společenského kontextu“ se spoléhá na vágní propojení s hnutím MeToo a environmentální hledisko, dnes velice aktuální a v dokumentu téma do očí bijící, úplně pomíjí. Také ryze americký sociální problém – ozbrojené násilí ve veřejném prostoru, ke kterému se festival vyjadřoval  byl zmíněn jen okrajově.

To by nakonec ani nevadilo. Crawford se ale vzdal i snahy vysvětlit pohnutky běsnícího davu a nezmínil ani nepovedené hudební události ze současnosti, jako nedávný Astroworld nebo spíše komický Fyre Festival, se kterými se srovnání nabízí a stopáž měla série dostatečnou. Poslechněte si recenzi úspěšné netflixovské série, která obsahuje SPOILERY.

Pusťte si nový díl podcastu Kompot o zajímavých investicích raperky Meghan Thee Stallion a komičky Tiffany Haddish nebo o případu známého amerického novináře, který přišel o všechna zaměstnání, protože ho kolegové a kolegyně viděli na Zoomu masturbovat. A zapište si do diářů, že 16. září se vidíme v kině Přítomnost na projekci Pravé blondýnky!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.