Dopadli jak čeští fotbalisté ve Wembley. Co stojí za historickou porážkou?

29. březen 2019
Tribuna

Čeští fotbalisté za sebou mají dva střety se špičkovými týmy, který v jednom případě skončil debaklem a ve druhém výraznou porážkou. Co zápasy s Anglií a Brazílií naznačily o kondici, v níž se domácí reprezentace na začátku evropské kvalifikace nachází? Je třeba bít na poplach, anebo se pokorně smířit s tím, že lépe už bylo?

Když loni v září Jaroslav Šilhavý na reprezentační lavičce vystřídal neoblíbeného Karla Jarolíma, bylo to bráno jako potřebný nový impulz. Především vysoká porážka s Anglií (0:5) ale důvěrou ve zkušeného kouče otřásla. Je vůbec Šilhavý tím správným mužem pro náročnou práci?

„Výsledek byl lehounce krutý, ale Anglie se nemusela úplně přetrhnout, aby český tým porazila,“ hodnotí Martin Vait, očitý svědek duelu ve Wembley. „V anglických médiích tomu nebyl věnován zvláštní prostor a působilo to, jako by Anglie hrála s třeti- až čtvrtiřadým celkem. Bylo to skoro až nedůstojné a smutné,“ lituje současného stavu domácího fotbalu.

Reprezentace se poté střetla se snad ještě slovutnějším soupeřem: do Česka totiž dorazili brazilští kanárci, kteří odletěli s vítězstvím 3:1. Celá akce byla velkou slávou, vždyť brazilská reprezentace zavítala do České republiky po dlouhých 60 letech. Na druhou stranu, pozorným pozorovatelům neuniklo, že zápas skončil pro český fotbal ztrátou 12,5 milionu korun.

Sportovní efekt je navíc také sporný. „Čeští hráči potřebují spíše týmy na vlastní úrovni, aby se mohli zlepšovat. Ne hrát v bloku, bojovat a doufat, že to nějak dopadne,“ myslí si Vojta Ondráček. „Tohle je hrozně smutné, protože tenhle argument se většinou říká na týmy jako Lichtenštejnsko nebo San Marino,“ reaguje Martin Vait.

Jak čeští fotbalisté obstáli ve srovnání se světovými hvězdami? Nabral tým pod Jaroslavem Šilhavým pozitivní kurz, anebo pokračuje letité trápení? A jak se seriál Formule 1 staví k situaci v Bahrajnu, kde se o víkendu pojedou závody jen kousek od místa, kde jsou zavřeni političtí vězni? Poslechněte si aktuální díl sportovního magazínu Tribuna.

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.