Sportovní expanze Saúdské Arábie: Jaká je role fotbalu a jak ovlivňuje i další disciplíny?

22. prosinec 2023
Tribuna

Sportswashing – pojem, který se často objevuje v souvislosti se Saúdskou Arábií a jejími úmysly se sportovním prostředím. Právě saúdské zákulisní machinace byly zásadním hybatelem světového sportu v roce 2023. O co jde a proč právě tato země v posledních letech tak mohutně investuje do fotbalu, golfu, motorismu či bojových sportů? 

Peněz, které Saúdská Arábie v posledních letech pumpuje do světového sportu, přibývá. Britský deník The Guardian je před několika měsíci odhadl na šest miliard dolarů. Jde tedy o opravdu ohromné finanční částky, které několikanásobně převyšují investice, které tato země, proslulá svými ropnými zásobami, do sportu v minulosti vložila.

Čtěte také

Proč tomu tak je? „Snaží se vylepšit hodně špatný obraz, který ve světě mají. Taky tím podporují turismus a obecně se snaží prezentovat jinak, než jako pouhá celosvětová zásobárna ropy," říká Vojta Jírovec a odkazuje na data samotné Saúdské Arábie, která ukazují, že podíl turismu na tamním HDP výrazně vzrostl.

Fotbal v tom hraje hlavní roli. „V zemi teď hrají Cristiano Ronaldo, Jordan Henderson, trénuje tam Steven Gerrard,” říká Martin Vait. Pokračovat by se dalo dále. Nejde ale jen o nejpopulárnější světový sport. „Velké drama to způsobilo například v golfu, který se na čas vlastně úplně rozštěpil a velké emoce v něm existují doteď,“ říká Vojta.

Jak si Martin vysvětluje, že například právě Henderson, který se zúčastnil mnoha kampaní za práva LGBTQ+ jedinců, odešel hrát fotbal do země, která ta samá práva neuznává? Poslechněte si novou Tribunu.

autoři: Vojtěch Jírovec , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.