Ze sportovce století troskou. Čeká Ullricha třetí život? Proč jsou cyklističtí podvodníci fascinující?

15. prosinec 2023
Tribuna

Události jsou to staré zhruba dvacet let, ale až nyní se dá mluvit o jakési finální tečce. Bývalý cyklista Jan Ullrich, který jako jediný Němec vyhrál Tour de France, se po letech přiznal k tomu, že během své kariéry dopoval a že podvedl své fanoušky. Je jeho přiznání důležitým krokem, když o realitě tehdejší cyklistiky se ví už dlouho? A zaslouží si i prvotřídní sypač druhou šanci?

Jan Ullrich byl zvolen nejlepším německým sportovcem minulého století, vyhrál Tour de France, olympiádu, Vueltu i mistrovství světa. Celý svět mu ležel u nohou – a vše se vypařilo v roce 2006, kdy se ocitl na seznamu závodníků zapletených do tzv. Operace Puerto. Jeho kariéra během několika týdnů skončila uprostřed obvinění z dopingu.

Čtěte také

Německý cyklista je odmítal – tvrdil, že nikdy nikoho nepodvedl. Tento postoj opustil až nyní, kdy o něm v krátkém sledu vznikla dvojice dokumentárních seriálů. Dopoval jsem po celou svojí kariéru. Podváděl jsem, řekl Ullrich v rozhovorech k uvedení posledního dokumentu. Dodal ale, že v té době nedovolené prostředky používala velká většina pelotonu.

Bylo tomu skutečně tak? A stal se Ullrich, podobně jako jeho velcí soupeři Lance Armstrong a Marco Pantani, jakýmsi obětním beránkem za celou svoji generaci? Do jisté míry to tak je, myslí si Vojta Jírovec. Doping byl v devadesátých a nultých letech všudypřítomný – zatímco někteří hříšníci se napravili a ve sportu se pohybují dále, jiní mají cestu zavřenou.

Ullrichův příběh je i o tom, zda si sportovec, který podvedl jak (některé) své soupeře, tak především své fanoušky, zaslouží druhou šanci. Dočká se jí Ullrich? Na rozdíl od Armstronga, který je skutečně onou personou non grata bez možnosti změny, tam nějaká šance existuje, říká Vojta.

Zaslouží si druhou šanci sportovec, který vás dlouhá léta vodil za nos? To je jedna z otázek, které s sebou přineslo současné přiznání bývalého cyklisty Jana Ullricha. Více v novém díle sportovního magazínu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.