Pády, povodně, covid. Apokalyptické Giro za časů klimatické změny

19. květen 2023
Tribuna

Sportovní událost, která bohužel nedominuje českým médiím: cyklistické Giro d’Italia. I kdybychom si však o Giru četli na prvních stránkách novin, nebylo by to příjemné čtení. Peloton projížděl regionem Emilia-Romagna, který postihly ničivé povodně, a zdecimovaly ho i pády a covid.

Cyklistické Giro d’Italia je každoročně ozdobou sportovní sezony. Kdo se ale na třítýdenní závod dívá letos, možná je to podívaná trochu se sebezapřením. Závodníci totiž rychle ubývají, a to včetně toho, který celé Giro vedl. Remco Evenepoel musel po 9. etapě odstoupit, ze hry jej vyřadil covid.

Doufali jsme, že tohle období už máme za sebou, ale zřejmě ne, glosuje Vojta Jírovec. Covid postihl také dva ze tří Čechů v závodě, a sice Jana Hirta s Josefem Černým. I oni ze závodu odstoupili, stejně jako více než desítka dalších cyklistů. Opatření se rozvolnila úplně všude, tak z toho ale nemůžeme vinit jen organizátory, dodává Vojta.

A covid není jediným strašákem, který hyzdí letošní závod. Ten totiž probíhá za opravdu velmi špatného počasí, ostatně Itálii před několika dny postihly rozsáhlé povodně, které si vyžádaly čtrnáct lidských životů. Bylo velkým štěstím, že se alespoň závod nejhorším oblastem dokázal vyhnout, říká Vojta.

I tak se závodilo za otřesných podmínek, došlo také k mnoha pádům, které několikrát skončily až odvozem záchrannou službou do nemocnice. Vede to k myšlenkám, zda například Giro termínově neprohodit se španělskou Vueltou. Ta naopak často trpí velmi vysokými teplotami, což by v květnu nemuselo být tak hrozné. Zatím je to ale pouze hodně abstraktní myšlenka, dodává Vojta.

V Itálii proběhly jedny z nejhorších povodní za poslední dobu. Regionem Emilia-Romagna projíždělo také cyklistické Giro d’Italia. Jak vše proběhlo, probere nový díl sportovního magazínu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.