Tour de France: cyklistika je čistší, ale stále výrazně evropská, nahoru jdou ženy

14. červenec 2023
Tribuna

Tour de France letos oslavila 120 let své existence. Nádherné jubileum by slavnému cyklistickému závodu mohly jiné podniky a sporty závidět. V jakém stavu se Tour nachází a jaké problémy ji a celý cyklistický sport trápí? Je už cyklistika, kterou v minulosti provázely dopingové prohřešky pelotonu, v lepším stavu?

Cyklistický peloton momentálně směřuje do Alp, závodníci už za sebou mají více než polovinu letošní štreky. Hned v první etapě přitom „žlutý“ závod oslavil zajímavé jubileum: poprvé se totiž cyklisté dali do pohybu před 120 lety. „Stále neznám krásnější sport,“ vyznává se Vojta Jírovec ze svého obdivu pro silniční cyklistiku.

Zároveň tu existují různé problémy. Jedním je diverzita: na letošní Tour najdeme například pouze dva cyklisty afrického původu, stejný počet pochází i z Asie. To se na tak univerzální sport, jakým je ježdění na kole, může zdát málo. „Důvody jsou finanční, kulturní a týkají se i infrastruktury, která je v Evropě zkrátka na vysoké úrovni, říká Vojta.

„Cyklistika je stále z 80, 90 % evropský sport. Je to dáno hlavně historicky. Postupně se to ale mění, existují různé iniciativy ze strany Mezinárodní cyklistické unie. Cítím i skutečnou vůli k posunu, protože to ostatně je i v zájmu sportu - aby se dostal na nové trhy,“ míní Vojta Jírovec.

Velkým tématem je i ženská cyklistika. Závodnice letos podruhé pojedou Tour de France Femmes. „Následuje hned po skončení mužské Tour. Ženská cyklistika šla za posledních deset let hodně nahoru, byť ne všechno je růžové. Pokud ale chcete, můžete ženský peloton pravidelně sledovat v televizi, což jsem si v roce 2013 představit nedovedl,“ dodává.

Tour de France je každoročně nejsledovanější sportovní událostí. Jak se silniční cyklistice daří a jaké problémy tento sport trápí? Poslechněte si nový díl sportovního magazínu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.