Sagan: Sprinterský jednorožec i zahořklý klaun končí. Co odkázal slovenskému sportu?

6. říjen 2023
Tribuna

Peter Sagan už do toho nešlape, alespoň ne na silnici. Kariéra velké osobnosti nejen slovenské cyklistiky, ale celého sportu se o víkendu uzavřela. Jaká byla Saganova největší vítězství? A jak se na velkého inovátora i baviče bude vzpomínat?

Když v roce 2010 vtrhnul na světovou scénu, bylo to pro jeho soupeře jako čelit uragánu. Dvacetiletý Peter Sagan byl rychlý, silný a mrštný; dokázal na kole věci, o které se mnohým může jen zdát. A hned začal vyhrávat. „Počet jeho triumfů překonal číslo 120,“ připomíná Vojta Jírovec.

Sagan byl ale ještě v něčem odlišný. „Dokázal vítězit ve sprintech, velmi dobře to ale uměl i v kopcích a na jarních klasikách. Kdyby existoval cyklistický desetiboj, tak by těch disciplín zvládnul opravdu hodně. Na rozdíl od jeho soupeřů,“ dodává Vojta s tím, že Sagan svou univerzálností přinesl do světa silniční cyklistiky něco nového.

„Byl vlastně předchůdcem dnešních hvězd jako Mathieu van der Poel nebo Wout van Aert,“ míní. Mezi největší Saganovy úspěchy se bezesporu řadí tři po sobě jdoucí triumfy na mistrovstvích světa, což nikdo jiný v historii nedokázal, nebo celkem sedm zelených dresů z Tour de France. I v tom je třiatřicetiletý Slovák jedinečný.

Poslední roky kariéry ale již tak slavné nebyly. „Mluví se o tom, že jej hodně zasáhl covid, který třikrát prodělal. V tom období navíc procházel rodinnými problémy. Najednou už tam ta hravost a síla nebyly,“ hodnotí Vojta poslední roky Saganovy kariéry, která se uzavřela v neděli na francouzském závodě Tour de Vendée.

I když i to nemusí být úplná tečka za kariérou slovenského cyklisty. O co se ještě chce pokusit? A jak na jeho slavná i méně slavná léta vzpomínají na Slovensku? Poslechněte si novou Tribunu.

autoři: Vojtěch Jírovec , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.