Peníze nesmrdí a na greenu už vůbec ne. Jak si Saúdská Arábie koupila golf

16. červen 2023
Tribuna

Saúdská Arábie v posledních letech ve velkém investuje do sportovního světa. Do své fotbalové ligy už přetáhla Cristiana Ronalda či Karima Benzemu, v zemi se pořádá závod F1 nebo boxerské galavečery. V posledních dnech vzbudila velké emoce také překvapivá zpráva o akvizici světového golfu.

Golf se se změnami potýkal už v loňském roce, kdy vznikla saúdskými penězi financovaná LIV Tour. Pod vedením bývalé světové jedničky Grega Normana se profilovala jako hrozba pro zavedený okruh PGA Tour, který se také proti novému soupeři hlasitě vymezoval. Komisionář PGA Tour Jay Monahan dokonce LIV Tour přirovnal k tragédii 11. září.

To všechno je ale nyní jinak. V šokujícím prohlášení na konci minulého týdne obě organizace oznámily své spojení. Nově budou jak LIV Tour, tak PGA Tour fungovat jako společná organizace, jejímž předsedou bude guvernér saúdskoarabského veřejného investičního fondu Jásir ar-Rumajján.

Je to otočka o 180 stupňů, která zaskočila celý golfový sjezd. Možná úplně největší šok to může být pro golfisty jako Tiger Woods nebo Rory McIlroy, kteří se dosud bránili odchodu na okruh LIV Tour, který je lákal na pohádkové peníze. „Můžou a měli by se cítit zrazení,“ míní Martin Vait.

Jak celý projekt bude fungovat v budoucnosti, je zatím otázkou. Způsob, jakým PGA Tour i saúdskoarabští investoři věc utajovali, ale napovídá, že si kontroverznosti převzetí světového golfu jsou dobře vědomi. A reputaci golfu, který se roky brání označení „sport pro bohaté“, nejnovější dění také nenahrává.

Nejslavnější golfové turnaje najdeme v USA, financovat je ale nově budou v Saúdské Arábii. O nejnovější sportovní akvizici, kterou si tato země pořídila, se bavíme v novém díle magazínu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.