Dopis na rozloučenou a odmítání Xanaxu. Čím Billie Eilish pobláznila teenagery po celém světě?

26. srpen 2019

„Chtěla jsem udělat album, které bude fungovat hlavně naživo,“ vysvětluje americká hudebnice Billie Eilish v nedávném rozhovoru, jednom z mnoha, které dala během svého evropského turné. Každý koncert na něm otevírá trackem Bad Guy, který právě teď hutným beatem a poťouchlým refrénem dobývá svět z první příčky prestižní hitparády Billboard Hot 100. Sedmnáctiletá Billie je první hudebnicí narozenou po roce 2000, která na 1. místo dosáhla. Jak se nečekaně úspěšná deska povedla?

Třináctiletá Billie, tanečnice, milovnice koní a fanynka Justina Biebera, už to nemůže poslouchat. Její bratr Finneas se urputně snaží dotáhnout do konce pro svoji kapelu zamilovanou píseň Ocean Eyes, což se mu nepodaří, dokud do jeho pokoje nevejde Billie a píseň nezazpívá sama. Finneas je v šoku, takhle dobře tahle skladba o lásce nikdy nezněla, a píseň se svojí sestrou nahraje.

Čtěte také

Kliknutím na SoundCloud, kam píseň uploadne pro Billieinu učitelku tance, začne, aniž by to ani jeden tušili, jejich hvězdná kariéra. Ocean Eyes se skoro přes noc stane na oranžovém obláčku virálem. Začínají vznikat remixy a píseň nabírá tisíce přehrání. „Byli jsme z toho u vytržení, když měla píseň tisíc poslechů. Brácha mi volal a hodinu jsme o tom zapáleně mluvili. Nestihla jsem kvůli tomu hodinu tance,“ směje se o několik let později Billie, na kterou čekala smlouva s Interscope Records a hitovka bored, známá hlavně jako jedna z písní v netflixovském seriálu 13 Reasons Why.

Někdy touto dobou se o Billie začínají zajímat média a ona rozdá stovky rozhovorů. Ani ne patnáctiletá holka s přešlým výrazem a stříbrno-modrými vlasy postupně nabírá fanoušky. Jen na Instagramu jich k dnešnímu dni má skoro 36 milionů. Mimochodem, ona sama sleduje už roky stejný počet lidí – 666.

Billie Eilish

Retro dopis na rozloučenou

O čtyři roky později už je sedmnáctiletá Američanka na obrovském turné, například v Praze vyprodala koncert za 4 minuty, aby ho po přesunu do haly pro 18 tisíc lidí vyprodala taky. A přestože se, jak sama říká, nemůže projít po ulici, skočit do davu fanoušků při koncertě nebo si jít koupit svoje oblíbené burrito, cítí se po dlouhé době šťastná. „Může to znít hloupě, ale teď se mám fakt dobře,“ říká Emmě Smetaně v rozhovoru pro DVTV před českým koncertem.

Ostentativní smutek se ale stihl výrazně propsat do jejího debutu WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?, který s Finneasem složila a nahrála ve svém pokoji. Album tak kromě jiných kvalit přináší do světového popu opravdový záznam teenagerských starostí a autentických témat náctiletých po celém světě. Ve wish you were gay se Billie vyzpívává z nešťastné lásky, v ódě na granulátor xanny reaguje na své fetující kamarády a dopis na rozloučenou listen before i go je až nepříjemně uvěřitelnou výpovědí holky, která už nechce žít.

Čtěte také

Texty má Billie zmáknuté, jak je na tom ale hudební složka jejího debutu? „Působí to na mě jako retro, zavání to r’n’b přelomu tisíciletí, ale ne tím, co na něm mám rád,“ shrnuje své pocity moderátor a hudební dramaturg Radia Wave Jakub Kaifosz při poslechu houpavého tracku all the good girls go to hell. „Úplně ti rozumím. Nevím, kolik bych dal tomu albu hvězdiček. Jsem fanoušek Billie Eilish, jejího projevu a tracků, mám na sobě její tričko, ale poslechnout si postupně celé album, to nevím, jestli bych někomu doporučil,“ odpovídá mu moderátor Vítek Svoboda. Jejich instinktivní rozbor debutu jedné z největších popových hvězd současnosti si dejte v aktuálním díle pořadu Kořeni!

V Kořenech si Kuba s Vítkem povídají o pražském koncertě Billie Eilish, o příběhu talentované zpěvačky i o tom, jak důležité bude její další album. Poslechněte si WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? spolu s nimi!

autoři: vis , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.