Doufám, že nás roboti nahradí jen ve věcech, které nás štvou, říká hacker Tomáš Studeník

31. červenec 2020
Rozhovor VR a MM

„Bez lidí to nikdy nepůjde. Umělá inteligence má například ve zdravotnictví nejlepší výsledky v kombinaci s prací lékařů. Ani umělá inteligence, ani odborník neuspěli samotní tak jako společně,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy inovátor, pražský hacker, organizátor FuckUp Nights Prague i programátorských hackathonů Tomáš Studeník.

Tomáš Studeník o sobě říká, že rád a neustále vymýšlí nové věci. Kromě konceptu FuckUp Nights, tedy večerů, které sem Tomáš přivezl z Mexika a ve kterých osobnosti veřejně mluví o svých neúspěších, jsou jeho projekty často spojeny s programováním. Důkazem je unikátní divadelní hra připravovaná ke stému výročí dramatu R.U.R. od Karla Čapka, která by měla mít 25. ledna 2021 premiéru v pražském Švandově divadle. Její scénář by měla napsat umělá inteligence.

„V současném stadiu příprav už roboti skutečně generují dialogy, které jsou někdy velmi zajímavé. Věřím, že lednová premiéra ukáže, co dnes umělá kreativní inteligence dokáže,“ říká Tomáš, který sám sebe nazývá pražským hackerem. „Podle původního vyznění je hacker někdo, kdo se bez ohledu na pravidla a systém snaží najít neortodoxní, originální řešení, ve kterém se vychází jen z toho, co mám kolem sebe. Technologie a přítomné nástroje využiju k rozlousknutí problému, který je neřešitelný pravidelnými metodami,“ vysvětluje ve studiu Radia Wave.

Čtěte také

Tomáš se nechal inspirovat v USA a v České republice začal organizovat takzvané hackathony. Čeští, ale i zahraniční studenti-programátoři se v nich během (zpravidla) 24 hodin snaží vymyslet aplikace, které by posunuly svět k lepšímu. Naposledy to byla pomůcka pro nevidomé diabetiky, která zásadně zlepší život pacientům i lékařům. „Snažíme se, aby se výsledky (konkrétní aplikace nebo zlepšováky) hackathonů opravdu v nemocnicích využívaly. Aby pacienti, kteří přijdou za měsíc od akce, využili umělou inteligenci, která například pozná, zda se už daný orgán hodí na transplantaci nebo třeba lépe odečte glukometr.“

Které oblasti městského života by chtěl pomocí takzvaných hackathonů zlepšit? Doporučil by podnikání hned po absolvování studií? Stal se na večeru FuckUp Night opravdový „fuck-up“? Proč se umělci brání vystupování na této akci? Jaký svůj největší neúspěch prozradil ve studiu Radia Wave? Dozvíte se v Rozhovoru Martina Minhy.

Tomáš Studeník získal titul MBA na University of Liverpool a MSc v inovacích na HEC v Paříži. V České republice organizuje inovační maratony CEE Hacks (hackathony), kde studenti z celého světa řeší problémy ve zdravotnictví, dopravě, energetice, průmyslu a sociální sféře. Spolupracuje také s organizacemi CzechInvest, Technologická agentura ČR nebo European Space Agency. V roce 2014 v České republice představil zábavně-naučný formát FuckUp Nights, ve kterých se veřejně sdílí neúspěchy jak v byznysu, tak v životě. Na leden 2021 připravuje projekt divadelní hry THEAITRE, kterou napíše po 100 letech od premiéry dramatu R.U.R. umělá inteligence.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.