Doušek poctivého karatistického čaje. Seriál Cobra Kai nabral nový dech a slizkého záporáka

21. leden 2022

„Hamás dlouhodobě podezírá izraelský jednotky, že cvičí různý zvířata ke špionáži. Egypťani si například myslí, že učí žraloky útočit u jejich pláží,“ popisuje Vítek, jaké problémy se řeší ve světě. „Hnutí Hizballáh v roce 2013 uvedlo, že chytilo orla se špionážním zařízením,“ doplňuje Tonda. „Tomáše Vorla! To je velkej špión,“ konstatují Čelisti a naladěny na bojovnou vlnu se rovnou vrhají do chřtánu jejich po kuně nejoblíbenějšího zvířátka, Cobry Kai.

Karatistický seriál, ve studiu familiárně přezdívaný Kobra Čaj, vstupuje už do 4. sezóny. Jak se povedla? „Přichází nový záporák odkazující ke Karate Kidovi 3, kterej je hroznej, a o to víc cením, jak krásně to vytěžili,“ chválí Aleš. „Karate Kid 3 aneb film, kterej nemá nikdo rád, včetně lidí, co v něm hráli,“ potvrzuje Tonda.

„Tvůrci seriálu z něj ale vytáhli to nejpodstatnější – Terryho Silvera. Obří blonďatej slizoun se z něj stal, krásně zestárnul! A je ještě odpornější než John Kreese, kterej převzal vedení dódža Cobra Kai,“ uvádí do kontextu a oba se shodují, že po předchozí „rekonvalescenční“ 3. sérii začíná seriál opět nabírat grády.

Pěkně bez života je naopak Joaquin Phoenix v novince C'mon C'mon, který si střihl roli znaveného rozhlasáka. „To známe!“ soucítí Čelisti, ale po tradiční telefonické recenzi Tomáše Stejskala netuší, proč by se na to měly vlastně koukat.

„Když ho srovnám třeba s posledním Audiardem, což je taky epizodický, meandrující, černobílý a velmi stylizovaný film o mezilidských vztazích, tak pokud u něj by se na první pohled chtělo říct, že je možná trochu o ničem, tady to platí v tom negativním slova smyslu tuplem,“ myslí si Tomák. Sice se mu daří vyhnout sentimentalitě a kýči, ale ten materiál je relativně banální,“ uzavírá smutně.

Je seriál Archive 81 o restaurování podivných kazet návykový jako černá plíseň nebo naopak tak nudný, že se vám při sledování rovnou přemazává v hlavě něčím jiným? Vrací se režisér Asghar Farhádí snímkem Hrdina do vrcholné formy? Štěká doma Tomák? Jsou akvarijní rybičky lepší řidiči než Aleš? Uznává Vítek etické karate? Chtěl by se Tonda jmenovat Pepík? A kolik Josefů by se raději jmenovalo Ohňon? Poslechněte si Čelisti a možná se něco dozvíte!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.