Druhý Flám Focus s britskými The Prodigy jako hlavními protagonisty

30. březen 2023

Píše se rok 1989 a talentovaný pianista a producent Liam Howlett si není jistý, do které subkultury se má začlenit. Pendluje mezi acid housem a hip hopem. Po dramatickém hip-hopovém večírku (kde se byl podívat pouze jako člen publika), na něj neznámý pachatel vytáhl nůž a Howlett se rozhodl vyzkoušet spíše rave scénu. Lákala ho bezprostřední láska k hudbě bez jakýchkoli předsudků. Klub The Barn v Essexu tak byl ideálním místem pro veškeré nadšence rave scény.

Později se právě v The Barn seznámil s budoucími členy The Prodigy. Liam Howlett, Keith Flint, Leeroy Thornhill, Sharky a Maxim – to jsou jména, která na začátku 90. let ovlivnila elektronickou hudbu na mnoho dekád dopředu. I dnes je vidět (a slyšet) jejich vliv u jmen jako jsou například Moby, Aphex Twin, Fatboy Slim, The Chemical Brothers nebo Björk. Žánrová nezařaditelnost byla společným jmenovatelem pouštěných tracků – přesně tak, jak se to dvojici moderátorů líbí.

Mnoho posluchačů označilo The Prodigy za první bigbítovou kapelu na světě. Fúze mezi breakbeaty, metalem, junglem nebo i elektropunkem v tu dobu bořila veškeré hranice očekávání. Samotný hit single Voodoo People obsahuje třeba sample ze singlu Very Ape od Nirvany. Při vydání tohoto tracku došlo k ukončení téměř násilného konfliktu mezi nadšenci rave music a rockery“.

Temné nálady a hrubá agrese panovaly většině videoklipů kapely. Jedna z posluchaček BBC je v tu dobu dokonce označila za „nevkusné a nevhodné“. Později i apelovala na Keithe Flinta, aby vyhledal odbornou pomoc. Ten to v tu dobu samozřejmě bral s nadhledem. Později se však ukázalo, že Flint trpěl vážnými psychickými problémy. Následkům nakonec podlehl a v březnu roku 2019 si vzal vlastní život.

Je pravda, že Kewu rapoval? Jak se čte Moog? A co je to theremin? To a mnoho dalších užitečných informací se dozvíte v nejnovější epizodě Flámu!

autoři: Kewu , STEADY
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.