Držitelka Českého lva za studentský film: Natáčení mi pomohlo překonat vztek na Rusy

10. březen 2017

Pochází z Kyjeva. Ve své tvorbě reflektuje současnou společenskou situaci a atmosféru na Ukrajině. Má ráda práci s kombinací jazyků. Je čerstvou držitelkou Českého lva za nejlepší studentský film. Její Kyjev Moskva je příběhem mladé ukrajinské dívky, která se seznámí s ruským chlapcem. Romea a Julii ovšem nečekejte.

„Válka na Ukrajině začala ve chvíli, kdy už jsem studovala na FAMU International v Praze. Bylo pro mě těžké vytvořit scénář, který by se netýkal všech událostí na Ukrajině. Práce na filmu pro mě byla terapií,“ říká Anna. „V té době pro mě bylo těžké i třeba jen zaslechnout ruštinu v tramvaji. I když jsem si uvědomovala, že jazyk nemá s válkou nic společného, cítila jsem vztek. Proto mě napadl příběh, který ve svém filmu vyprávím a který mi pomohl ten vztek překonat.“

Hlavní herečka je Ruska, ale hraje Ukrajinku. Hlavní herec, který hraje Rusa, pochází z Běloruska a má na východní Ukrajině příbuzné, kteří odtamtud museli kvůli konfliktu utéct. „Myslím, že natáčení bylo terapií i pro ně,“ dodává Anna.

Z filmu Kiev Moscow

Svou cestu na pražskou FAMU popisuje celkem jednoduše. „Hledala jsem nějakou filmovou školu v zahraničí a FAMU má pověst nejstarší a nejlepší,“ říká. „Zkusila jsem štěstí a přijali mě.“ Film Kyjev Moskva se bude v České republice prvně promítat 22. března v rámci iShorts v pražském Bio Oko a potom v několika dalších městech. „Mé starší snímky můžete vidět, pokud navštívíte mé stránky lyubynetska.com,“ říká Anna. I ony reflektují současnou situaci na Ukrajině. Své vlasti se věnuje i při přípravách scénáře pro svůj první celovečerní film. Ráda by zůstala rozkročena mezi Českou republikou a Ukrajinou.

Co Anna doporučuje těm, kteří by se chtěli o Ukrajině dozvědět něco víc? „Před rokem jsem viděla film od běloruského režiséra Sergeje Loznici Majdan, myslím, že by to měl každý vidět,“ říká. „Skvělé jsou také knihy našeho spisovatele Jurije Andruchovyče.“

Dinner from Anna Lyubynetska on Vimeo.

autor: Matěj Samec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.