Duchaři, loupežníci a zkamenělé stromy. Cesta Krakonošovou zahradou za tajemstvími Jestřebích hor

5. listopad 2020

Na úpatí kopce Žaltman se propojuje hned několik příběhů. Jana Římanová a Hanka Veljačiková se do Jestřebích hor vydaly během podzimního večera zahaleného mlhou. Svou cestu začaly v Malých Svatoňovicích, kde se narodil významný český intelektuál a spisovatel Karel Čapek.

Prožil zde svoje dětství jako syn venkovského lékaře, což podle jeho vzpomínek nebyla žádná selanka. Čapek ve svém vyprávění z dětství popisuje, jak s otcem prošel kraj na cestách za nemocnými, zraněnými i mrtvými. Vzpomíná na „duchaře“ žijící na kopcích kolem Svatoňovic i na staré opuštěné štoly, které v kraji zbyly po těžbě uhlí. Po jeho stopách se vypravily i Bludičky.

Co vyprávěl Čapkův dědeček o Viktorce Židové, skutečné postavě z Babičky, na kterou se ještě pamatoval? Kde bydlel loupežník Lotrando z legendární knihy Devatero pohádek a jak to s ním na rozdíl od filmu dopadlo? Dá se ještě vejít do starých štol, kterými jsou hory prošpikované, a skutečně tady najdete bájné zkamenělé stromy, třpytivé araukarity?

autoři: Jana Římanová , Hanka Veljačiková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.