Zimní Jizerky skrývají osudy těch, kteří se už nevrátili. Příběh Bílá smrt patří mezi výjimky

5. leden 2022

V posledním dílu zimní série se vypravíme na hřebeny Jizerských hor za příběhem známým pod názvem Bílá smrt. Před mnoha lety tady trojice poutníků zabloudila ve sněhové bouři. Před výpravou se Bludičky inspirovaly protagonisty příběhu a pořádně se posilnily cukrovím a sušenými datlemi.

Jana s sebou vzala text znalce Jizerských hor, spisovatele Miloslava Nevrlého, a s ním vnesla do závěrečného dílu téma těch, kteří se z hor už nikdy nevrátili. Spolu s Kačkou pak zavzpomínaly na dny, kdy k tomu samy neměly daleko.

Po cestě podél Štolpišských vodopádů potkaly další tři pomníčky a mluvily o příbězích, které se k nim vážou. Cestou nazpátek Kačka studovala záhadné exkrementy u cesty, s nimiž souvisí další tajuplná historka.

Co mají bobky u cesty společného se světem mrtvých? Jaké kategorie brutálních úmrtí nabízí databáze jizerskohorských pomníčků? Co dělala císařovna Sissi s hrabětem Clam-Gallasem, že na ni tak rád vzpomínal? A proč s sebou Bludičky neustále nosí gumové rukavice? To a mnohé další se dozvíte v posledním dílu série!

Bludičky si na výpravu do Jizerek vzaly tématickou literaturu
autoři: Jana Římanová , Kateřina Tomsová
Spustit audio