Maminko, kdy už se konečně najíme? Vánoční kouzla a věštění budoucnosti z drsných Krkonoš

15. prosinec 2021

V Bludičkách se tentokrát Jana s Kačkou vypravily do Krkonoš, kde se zamýšlely nad náročným osudem zdejších tkalců i nad lokálními vánočními zvyky. Některé z nich sloužily k předpovídání budoucnosti.

Sběratelkami takových lidových vyprávění byly i spisovatelky Amálie Kutinová a Marie Kubátová. Kořeny jedné z nich, Amálie, která byla Mariinou maminkou, přitom sahaly až do moravských Kopanic, krajiny žítkovských bohyní.

Amálie Kutinová měla v 50. letech zákaz publikovat. Ve stáří obcházela krkonošské vsi a sbírala lidová vyprávění. Na cestu si k tomu nesla housle, které jí posloužily jako vstupenka do místních hospod a sblížily ji se zdejšími obyvateli. Některá z jejích vyprávění jsou tak krutá, že z nich až tuhne krev v žilách. Nevěříte? Poslechněte si celý díl!

Kdo je Bílá Ančka? Proč hajný rozkopal chudé rodině stromeček? Jaké poučení plyne ze sklenařické koledy? A co přivedlo Amálii Kutinovou z rodných Kopanic až do Krkonoš? Vše se dozvíte v předvánočních Bludičkách!

autoři: Jana Římanová , Kateřina Tomsová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.