Vánoční věštění a hranice mezi světem živých a mrtvých. Podkrkonoším po Erbenových stopách

22. prosinec 2021

Bludičky se vypravily do Miletína v Podkrkonoší, rodiště spisovatele Karla Jaromíra Erbena. Našly i opuštěný hřbitov, který inspiroval baladu Svatební košile. K výletu je dovedla balada Štědrý den z proslulé sbírky Kytice. Často až hororové příběhy přináší čtenáři specifický druh poučení o tom, jak by měl vést svůj život. Podle jednoho z životopisců autora pochází temnota v Erbenově tvorbě z dětských traumat, která se odehrála právě v Miletíně.

Po okolí vede naučná stezka, která označuje místa, která mohla inspirovat balady z Kytice. Mezi nejstrašidelnější z nich patří opuštěný kostel se hřbitovem, který je pozůstatkem obce Byšičky, vyvražděné za třicetileté války.

Samotný Štědrý den přináší téma vánočního věštění budoucnosti. Bludičky na něj navazují dalšími vánočními zvyky sloužícími k předpovídání toho, co nás čeká. A dojde i na zvěsti našich předků, které tvrdí, že během nejdelších nocí před slunovratem jsou hranice mezi světem živých a mrtvých tenčí než kdy jindy.

Co se údajně stalo malému Erbenovi? Jak působil na Bludičky kostel ve zrušených Byšičkách? Které velké zvíře potkaly na cestě mlhavým lesem? A jaké mají řešení pro jakoukoli chvíli zoufalství? Poslechněte si celý díl!

Na cestě po stopách Karla Jaromíra Erbena nemohla chybět Kytice

 

autoři: Jana Římanová , Kateřina Tomsová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.