Dum Dum Girls vyznávají sympatickou jednoduchost

18. únor 2014

Hudba kapely Dum Dum Girls je formálně velmi pevně ukotvená, nemá ambice měnit zavedené postupy nebo fúzovat protichůdné žánry. Celá deska Too True, která má v diskografii kalifornské skupiny pořadové číslo tři, se odehrává v relativním bezpečí přesně definovaného indie popu s nádechem lo-fi estetiky. Přesto Dum Dum Girls v něčem riskují – jejich tvorba se totiž pohybuje na tenké hranici romantismu, který se může velmi snadno překlopit do patosu.

Jejich největší devízou nakonec je, že se do onoho nesnesitelného patosu nikdy úplně neponoří. Když zpěvačka Dee Dee zpívá o kultu lásky nebo v písni Rimbaud Eyes vzývá oči prokletého básníka Arthura Rimbauda, má k tomu velmi blízko. Všechno ale nakonec vyváží produkce, která je po většinu půlhodinové stopáže desky minimalistická, přesně nadávkovaná a drží rozevláté texty na uzdě.

Autenticita je v popu prakticky nesmyslný pojem – naprostá většina běžné produkce vzniká kvůli formování a udržování vlastní identity. Dum Dum Girls ale dovedou autenticky alespoň působit. Skupina, která našla svůj název v písni Iggyho Popa, se samozřejmě neobejde bez dotyku garážového přístupu a v písních jako Evil Blooms nebo Little Minx se jim daří zapracovávat špinavé kytary do svého popu opravdu organicky.

Paradoxně nejpůsobivější jsou ale v momentech, kdy noiseový kontext opustí a svoje písně staví na jednoduchých melodiích a akustických kytarách. Skladba Are You Okay a především skvěle gradující závěrečná ukolébavka Trouble Is My Name nakonec album vytahují z lehkého nadprůměru na úroveň, díky které si jej člověk bude pamatovat i za několik měsíců. Sympaticky jednoduchá a prostá je ale vlastně celá nahrávka.

Hodnocení: 70 %
Dum Dum Girls – Too True (Sub Pop, 2014) 30:20

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.