Echo Jardy Petříka s labelem Opal Tapes

20. květen 2014

Třetí květnové pondělí přineslo v Echu představení letošních jarních releasů labelu Opal Tapes, jenž v roce 2012 založil Stephen Bishop. Výjimkou nebyla ani rubrika 3 in 1, která představila 40. release zmíněného vydavatelství, eponymní debut jednočlenného projektu Ketev, pod nímž je podepsaný v Berlíně usazený producent Yair Elazar Glotman. Z temně znějící desky. tepající převážně okolo 100 BPM, zazněly ukázky Zelah, Uruk a závěrečný offbeatový ambient Jericho.

Echo věnované značce Opal Tapes nemohl uvést nikdo jiný než její zakladatel, tedy Stephen Bishop aka Basic House. Jeho nejnovější track Boxlord je zároveň zdarma legálně k dispozici ke stažení na SoundCloudu labelu. Následoval James Place se skladbou Mood For The Job z debutové desky An Entire Matchbook A Night. Ta se objevila v katalogu Opal Tapes (stejně jako všechny následující představované releasy) 29. března, což je jedno ze specifik Bishopova labelu – několik nových desek tady vychází vždy ve stejný den. Producenti Ford Foster a William Watts se na společné eponymní desce podíleli rovnoměrně každý čtyřmi skladbami, tepajícími převážně v agresivnějších, syrových techno rytmech. Od každého dostala prostor jedna ukázka (Shanked In The Side, respektive Eye Mush).

Po rubrice 3 in 1 zazněly skladby z dalšího společného releasu, tentokrát od dvojice Austin Cesear a Stefan Jós. Oproti předchozímu splitku výrazně abstraktnější produkci kombinující klubovou rytmiku s field recordings, ambientními plochami i experimentální elektronikou představily ukázky 7HF9B.383348H.382753J a 03. Předposlední track už nepatřil do katalogu Opal Tapes, ale k berlínskému labelu Pan. Od tajemného projektu Beneath zazněl z jeho čtyřskladbového květnového dvanáctipalce Vobes chytlavý track One Blings. Úplný závěr se už pak nesl ve zcela jiném duchu – postarala se o to zpěvačka Fatima, které v polovině května vyšla u labelu Eglo Records debutová deska Yellow Memories kombinující soul, jazz a R’n’B s aktuální klubovou rytmikou a hiphopovými beaty. Skladba Ridin Round (Sky High) jakožto upoutávka na příští rubriku 3 in 1 celé třetí květnové Echo uzavřela v letní atmosféře.

Playlist:
Basic House – Boxlord [-] /Opal Tapes, 2014/
James Place – Mood For The Job [An Entire Matchbook A Night] /Opal Tapes, 2014/
Ford Foster – Shanked In The Side [Ford Foster & William Watts] /Opal Tapes, 2014/
William Watts – Eye Mush [Ford Foster & William Watts] /Opal Tapes, 2014/

Rubrika 3 in 1:
Ketev – Ketev /Opal Tapes, 2014/
Zelah
Uruk
Jericho

Austin Cesear – 7HF9B.383348H.382753J [Austin Cesear & Stefan Jós] /Opal Tapes, 2014/
Stefan Jós – 03 [Austin Cesear & Stefan Jós] /Opal Tapes, 2014/
Beneath – One Blings [Vobes] /Pan, 2014/
Fatima – Ridin Round (Sky High) [Yellow Memories] /Eglo Records, 2014/

Spustit audio