Eiga-Sai: Japonské filmy, kuchyně i frašky kjógen

22. leden 2013

Hostem úterního On Air Radia Wave byl Robin Heřman za Festival japonských filmů a kultury Eiga-Sai, jehož šestý ročník proběhne od 22. do 28. ledna v kině Lucerna. Jeho filmovou část tentokrát ovládne velká osobnost japonské kinematografie, režisér Imamura Shōhei a také programové sekce Poklady z archivu a Smích prochází žaludkem věnovaná vztahu Japonců k jídlu.

Robin Heřman k filmové sekci prozradil, podle jakého klíče organizátoři vybírali snímky režiséra Imamiry Shōheie pro jeho retrospektivu, jak se jeho dílo měnilo v průběhu více jak čtyřiceti let a také čím jsou výjimečné filmy, které budou promítány v sekci Poklady z archivu.

Doprovodný program letošního šestého ročníku Eiga-Sai nabídne mimo jiné Den japonské kuchyně, výstavu velkoformátových fotografií, tradiční frašky kjógen nebo závěrečnou pondělní Japan Alternative Party v Lucerna Music Baru, kde vystoupí například Yumiko Ishijima z dua Papaya Paranoia. Jakou specialitu japonské kuchyně by doporučil sám Robin Heřman a co mají čekat od frašky kjógen lidé, kteří ji nikdy neviděli, i na to v rozhovoru v úterním On Air Radia Wave došla řeč.

Spustit audio