Emisní povolenky se rozšíří na dopravu a stavby. Z nich má vzniknout Sociální klimatický fond

10. září 2024

Systém obchodování s emisními povolenkami je jedním z mnoha ekonomických a legislativních prostředků, který vede ke snižování emisí skleníkových plynů v ovzduší. Funguje na principu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ znečišťovatel platí. Systém ETS (Emissions Trading System) Evropské unie vznikl v roce 2005. S balíčkem Fit For 55, který stanovuje cíle Evropské unie k roku 2030, se rozšířilo obchodování s povolenkami o EU ETS II. Tam patří sektor vytápění budov a individuální doprava.

Média vlastněná fosilními oligarchy nasadila před politickým projednáním titulky o zeleném šílenství, zdražování a likvidaci české ekonomiky. Politická debata o ETS II splynula se schvalováním třech strategických dokumentů. Ke všem těmto krokům jsme se přitom na půdě Unie dobrovolně přihlásili.

„V titulcích velkých novin a magazínů se na přelomu července a srpna mluvilo o velkém zdražování a ‚českém Green Dealu‘. Kromě odložení třech strategických dokumentů, kterými jsou Národní klimaticko-energetický plán, Politika ochrany klimatu a Státní energetická koncepce, bylo cílem i znepřehlednit debatu o implementaci EU ETS II. Přijímání ETS II se rozdělilo na analytickou část a část, ve které skutečně dojde k implementaci. Ale pro přípravu na implementaci třeba pro podniky se nestalo nic. To stejné platí o těch strategiích,“ popisuje letní mediální humbuk vedoucí klimatické kampaně české odnože Greenpeace Miriam Macurová.

Jedna povolenka je ekvivalentem emisí jedné tuny CO2. Emisních povolenek je na trhu omezené množství podle toho, kolik chce EU maximálně vypustit emisí do atmosféry. Toto množství postupně snižuje. „Zisky členských států z emisních povolenek se používají na náklady spojené s dekarbonizací energetiky a průmyslu. Přínosy zelené transformace pro českou ekonomiku jsou z Modernizačního a Inovačního fondu do roku 2030 přes 440 mld. Kč,“ vysvětluje kompenzační systém povolenek Macurová.

Čtěte také

Modernizační fond je určen deseti evropským zemím, které potřebují nejvíce dekarbonizovat a nepatří mezi nejbohatší. Mezi těmito zeměmi je i Česká republika, která má spolu s Bulharskem nárok až na jednu třetinu tohoto fondu.

Cíle rozvoje jsou obnovitelné zdroje energie, energetická efektivita nebo modernizace sítě. „Jedním z takto financovaných programů je Nová zelená úsporám, přes který Ministerstvo životního prostředí spolufinancuje rozvoj OZE v domácnostech, izolace domů nebo rozvoj tepelných čerpadel,“ vysvětluje pracovnice Greenpeace.

Po rozšíření o ETS II vznikne úplně nový Sociální klimatický fond. „Peníze mají jít na řešení energetické a dopravní chudoby. V tom fondu má být 50 mld. Kč do roku 2030. To není příliš. Proto musí být tyto finance využity na systémová řešení,“ upozorňuje závěrem Miriam Macurová.

O kolik zdraží EU ETS II pohonné hmoty a zemní plyn v poměru k rozpočtu průměrné rodiny? Jaké nedostatky má systém obchodování s emisními povolenkami? Jaká další opatření ke snižování emisí skleníkových plynů EU používá v balíčku Fit for 55? Poslechněte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.