Esoasisi ve Špíně: Tvoji noví přátelé

27. srpen 2015

I když pojmy Esgmeq, Skupina štěstí a Esazlesa mají svůj zvuk, u kapely, kde se setkal bubeník Es Honza a plivající frontman Sisi s houslistkou Bárou, je lepší na všechno předporozumění zapomenout.

Muzika pod značkou Esoasisi je rokenrol hlavně vnitřkem. Šanson v katalogu desek Silver Rocket? Jednou to muselo být poprvé. Perkusivní klavír a housle jsou služebníky srdcerváčského zpěvu, který si, dík vzdušnosti doprovodu, dovolí zatlačit na pilu rafinovaněji než v někdejších punkových časech.

Desetipalec s názvem ... to se lehce říká nám byl samozřejmě hlavní tematickou náplní letní Špíny. A taky všechno, co s ním souvisí: Honzova dlouho vytoužená výměna paliček za klapky, Bářin příchod z jiného vesmíru, Sisiho sešity i chuť „poškrábat se“ v cizích básničkách. Možná se bude balancovat na hraně patosu, ale to se dá docela dobře snést u kapely, která se schází, tvoří a diskutuje doma v obývacím pokoji. Pohled z okna té místnosti ostatně dominuje obalu desky.

Přiznaný stesk Sisiho po Chebu s přiznanou obavou žít ve městě kontrastů dlouhodobě se odrazil na playlistu – kromě kapely Velo se dostávají poprvé ve Špíně ke slovu i chebští hospodští písničkáři s tahací harmonikou Roman Krajtl a Otakar Větvička. Klasici Petr Novák s Arnoštem Kavkou k nim padnou jako kumpáni ze stejného podniku milenců tabáku, chmele a chemického štěstí.

03447734.jpeg

Co dál? Esoasisi slibují intenzivní soustředění, minimálně ještě jeden desetipalec, koncerty na nečekaných místech. A v roce 2020 prý dají dohromady kapelu Povodí Ohře. A to bude.

Playlist:Arnošt Kavka – Láska a svítiplyn (2:30), Supraphon 1939Petr Novák – Vracím se z flámu (2:30), Supraphon 1968Velo – Kozonohý bůh (5:17), DIY 2012Esoasisi – Jablka (5:46), Silver Rocket 2015Esoasisi – Vítr (4:12), Silver Rocket 2015Roman Krajtl – Síla 2:50, demo 2015Otakar Větvička – Finská (4:05), demo 2013

autor: Petr Wagner
Spustit audio