Euroradio: Nezávislé rádio v Bělorusku

23. září 2011

Na krátkou návštěvu Prahy zavítali pracovníci nezávislé běloruské stanice Euroradio, která do Běloruska vysílá ze zahraničí. Marie a Vital si během svého nabitého programu, v rámci kterého byli přijati také na ministerstvu zahraničních věcí, udělali čas i na rozhovor pro Radio Wave.

Možná ne všichni posluchači Radia Wave vaši nezávislou stanici, která vysílá do Běloruska, znají. Mohli bychom ji na úvod stručně představit?
Marie: Naše stanice Euroradio vysílá především pro mladé, vysíláme ze zahraničí, ale rádio založili v roce 2005 sami Bělorusové. Poslední nezávislá celoplošná stanice byla v Bělorusku zrušena v roce 1996. Naše stanice vysílá ze 70% současnou rockovou hudbu, pak vysíláme zprávy z politiky, kultury a ekonomiky. Taky se zabýváme sociální politikou a dalšími věcmi, které by mohly naše posluchače zajímat. Poslouchají nás hlavně lidé mezi 15 a 35 lety.

Pokrýváte svým vysíláním celé běloruské území?
Marie:
Snažíme se využívat všechny dostupné kanály. Na FM vysíláme z Polska, Ukrajiny a z Litvy. Tímto způsobem pokrýváme hlavně severozápad a jihozápad území Běloruska a vysíláme tak šest a půl hodiny denně. Celý den vysíláme na krátkých vlnách a také přes satelit a internet. Takže pokrýváme celé území Běloruska, ale různými kanály. Na internetu máme navíc kromě zvuku taky články, fotky a videa.

Vysíláte do Běloruska ze zahraničí. Jakým způsobem funguje zpětná vazba s vašimi běloruskými posluchači?
Vital:
Od roku 2009 máme oficiální registraci pro práci v Bělorusku. Máme redakci v Minsku a jsme běloruskou vládou bráni jako zahraniční novináři. V minské redakci pracuje legálně deset novinářů a naši posluchači sem mohou telefonovat a také sem mohou přijít. S posluchači jsme neustále v kontaktu i na Skypu a na sociálních sítích jako Facebook a Twitter. Na našem pracovišti ve Varšavě funguje i telefonní linka přímo do vysílacího studia a lidé nám taky během živého vysílání mohou posílat smsky, když je něco zajímá nebo pokud mají nějaké zajímavé informace.

Mladí Češi a Češky mají asi v porovnání se svými vrstevníky v Bělorusku trochu jiné starosti. Jakými tématy se vaše rádio zabývá?
Vital: Věková skupina mezi 15 a 35 lety je podle mě docela specifická a takoví lidé mají podobné oblasti zájmu všude na světě. Bělorusy v tomto věku stejně jako Čechy a Češky zajímá vzdělání a bydlení. Jsme v kontaktu s mladými rodinami, které hledají informace třeba podpora státu. Mladé lidi u nás baví cestování. To je v Bělorusku spojeno s vízovou problematikou. Mladí Bělorusové se zajímají o politiku a v současné době je taky ekonomika, protože je u nás opravdu velká ekonomická krize. Obyčejný Bělorus třeba nemůže vyjet ze země, protože není možné u nás koupit zahraniční měnu. Věnujeme se i kultuře a informujeme hlavně o nezávislé kulturní scéně a o nezávislé hudbě. Běloruská vláda zakazuje vysílat některé hudební skupiny, a proto jsem i organizovali hudební festival na Ukrajině, protože v Bělorusku by to nebylo možné.

Cítíte ze strany vládnoucího režimu nějaký nátlak nebo cenzuru?
Vital: Po volbách v prosinci 2010 přišla do naší redakce v Minsku běloruská KGB a zabavila nám veškerou techniku. To je třeba jedna z forem, jak proti nám režim vystupuje. Já jako šéfredaktor jsem také byl několikrát zván na výslechy. Vyhrožovali nám, že některé materiály bychom neměli zveřejňovat. My se ale tomu tlaku nepoddáváme a cenzurou se neřídíme. A věřím tomu, že nepoužíváme ani žádnou formu vnitřní autocenzury, protože bychom se báli.
Marie: Zároveň si ale hodně zakládáme na tom, že naše stanice nehlásá ani žádnou propagandu z druhé strany. My chceme vždycky ukazovat dva pohledy, to znamená, že se ptáme i vlády. Ptáme se, co si myslí vládní úředníci.
Vital: Úředníci si nás za to, že se ptáme na jejich názor, váží, protože státní rádio a státní televize spíš jenom vydávají tisková prohlášení. Nejsou to skutečné názory konkrétních úředníků. Krůček po krůčku se nám podařilo si vybudovat si s některými z nich úzké vztahy, takže si nás váží. I když nás běloruská vláda považuje za nepřátelské rádio, přesto nám úředníci svoje názory sdělují. My se tak snažíme vytvářet trochu reálnější obrázek o stavu v naší zemi.

02441582.jpeg

Na co jste za dobu 5 let fungování svého rádia pyšní? Co považujete za své úspěchy?
Vital: O tom musím nejdřív trochu popřemýšlet, i když toho není málo. Z novinářského pohledu musím říct, že doba, ve které teď v Bělorusku pracujeme, je velmi zajímavá. V naší zemi se teď pořád něco děje, situace je velmi nestabilní a dochází k neustálým změnám. Pokud bych měl zmínit nějaké konkrétní úspěchy - když na jaře došlo v Minsku k teroristickému útoku v metru, rodiny obětí a zraněných měly dostat finanční podporu od státu. Ale hned den poté, co vláda tuto finanční podporu v určité výši přislíbila, stát devalvoval měnu a reálná výše této podpory se tak třikrát snížila. My jsme o tomto faktu na naší stanici hodně informovali a hned ten den večer bylo rozhodnuto, že výše podpory musí být uzpůsobena nové hodnotě peněz. Také si myslím, že je důležité, že se zabýváme konkrétními lidskými příběhy. Například se na nás obrátila matka muže, který byl odsouzen za vraždu, ale tvrdil, že je nevinný. My jsme na jeho příběh upozornili a v současné době se ten případ znovu projednává u nejvyššího soudu.

Velkou část vašeho vysílání tvoří hudba. Jakou podobu má hudební tvář Euroradia?
Marie: Na hudbu klademe v našem rádiu velký důraz. Děláme rozhovory s nejrůznějšími hudebníky. Máme ve vysílání soutěže, kde mohou posluchači vyhrát lístky na festivaly a na koncerty, a to i na koncerty nebo na festivaly v zahraničí. Náš playlist by se dal trochu přirovnat k žebříčku Billboard top 40 alternativních alb. Hrajeme třeba Foo Fighters, Kings of Leon, Disturbed. Ale pouštíme taky ukrajinské a běloruské kapely. V tom případě se ale soustředíme na kapely, které oficiální státní rádia nehrají. Sami Bělorusové nám pak třeba píší na Facebook, že nám děkují za to, že díky nám objevili domácí běloruskou kapelu, o které předtím nikdy neslyšeli a která se jim líbí.

Jste nezávislé rádio. Jakým způsobem máte zajištěno financování, abyste si mohli udržet nezávislost?
Marie: Přece jenom jsme politické rádio, považujeme se za nezávislou stanici, ale jsme politické rádio. Proto je pro nás nemožné získat komerční financování v Bělorusku. Podnikatelé by se báli u nás inzerovat, aby nebyli postiženi státem. Do té doby, než se budeme moci vrátit do Běloruska a než se budeme moci stát normálním komerčním subjektem, jsme závislí na finanční pomoci ze zahraničí. Podporují nás vlády několika zemí – USA, České republiky, Polska, Holandska, ale i EU jako celek. Na začátku jsme jim všem představili svůj plán. Řekli jsme, že jsme běloruské rádio, založené Bělorusy, vysíláme běloruské zprávy do Běloruska a že pokud se jim náš projekt líbí, tak ho mohou finančně podpořit. Ale chceme mít nezávislou redakční politiku a na tom si trváme.

Nezávislou běloruskou stanici Euroradio si můžete poslechnout přes internet i u nás v České republice. Výhodou je, že všechny texty na webu euroradio.fm jsou přeložené i do angličtiny, takže si můžete přečíst i některé z reportáží, které se na Euroradiu vysílaly.

Spustit audio