Co je to rakovina děložního čípku? Jak se jí bránit?

30. květen 2014

Každý den zemře v Česku na rakovinu děložního čípku jedna žena. Přitom se jedná o jedno z mála onkologických onemocnění, u kterého je známa příčina a dá se v ranném stádiu úspěšně léčit.

Rakovinu způsobuje virus HPV (human papillomavirus). Virus se přenáší sexuálním kontaktem, stačí přitom dotyk kůže nakaženého partnera v genitální oblasti. Časté střídání partnerů proto nemoci nahrává. Lidský papillomavirus objevil v roce 1983 německý virolog Harald zur Hausen a za svůj objev dostal v roce 2008 Nobelovu cenu. Papillomavirů existuje celá řada a lze je rozdělit podle rizikovosti. Méně rizikové způsobují například genitální bradavice, z těch více rizikových se může vyvinout rakovina děložního čípku. S infekcí HPV se během života setká 80 % žen, u většiny z nich ale infekce samovolně odezní. HPV infekce probíhá bez příznaků a změny na děložním čípku odhalí až gynekologické vyšetření.

00892985.jpeg

Návštěvy gynekologa jsou základem prevence předcházení rakovině děložního čípku. K dalším způsobům, jak se nemoci bránit, patří očkování nebo HPV test. Jaké jsou možnosti a úskalí těchto ochranných prostředků? Jak nejlépe se rakovině bránit? Existuje 100% ochrana? O tom uslyšíte v pořadu Rentgen 8. dubna.

Svoje náměty a připomínky můžete posílat na email rentgen@rozhlas.cz nebo psát níže do diskuze.

Spustit audio